ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πάτρα: Νέα μείωση των δημοτικών τελών από τον Κώστα Πελετιδη

Νέα μείωση κατά 10% των δημοτικών τελών ψηφίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) της Οικονομικής Επιτροπής ύστερα από εισήγηση της Δημοτικής Αρχή Πάτρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βοηθήσει τον πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά από το 2014 που ανέλαβε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Πάτρας τα ανταποδοτικά τέλη έχουν μειωθεί κατά 45%, ενώ έχουν απαλλαχθεί από τα δημοτικά τέλη δώδεκα ευπαθείς ομάδες και το τελευταίο διάστημα της πανδημίας οι επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις είναι κλειστές λόγω της πανδημίας.

 

Στόχος της Δημοτικής Αρχής η οικονομική ανακούφιση του πατραϊκού λαού

Στην εισήγησή του για το θέμα της νέας μείωσης των τελών, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή Πάτρας στόχο έχει την οικονομική ανακούφιση των δημοτών, κατοίκων και επαγγελματιών, προκειμένου να βοηθήσει τον πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση σε μορφή PDF)

 

Ο Δ. Πλέσσας αναφερόμενος στη μείωση των ανταποδοτικών τελών επισήμανε: «Με τη διαχείριση που έχει κάνει ως διοίκηση του Δήμου, η Δημοτική Αρχή μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 45% από 1,95 που ήταν ο συντελεστής όταν παραλάβαμε σε 1,08 για το 2021.

 

Διατηρήθηκε σε αυτό το ύψος μέχρι και το 2014 που η Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχτηκε Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων και ξεκινήσαμε τις μειώσεις πιστοί σε αυτά που προεκλογικά είχαμε θέσει στον πατραϊκό λαό.

 

Με αυτή την πολιτική μας πέρα από την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας εξοφλήσαμε και δάνειο προηγούμενο από εμάς στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, βελτιώσαμε ριζικά τον εξοπλισμό της καθαριότητας, έχουμε κάνει επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, προχωρούμε σε γενική αντικατάσταση του κλασικού φωτισμού με LED με δικές μας δυνάμεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και σημαντική μείωση των δαπανών.

 

Εισηγούμαστε για το 2021 νέα μείωση 10% σε οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές, καθώς και βοηθητικών χώρων, με τον οικιακό να φτάνει στο 1,08€/τ.μ. από το 1,95 που τον παραλάβαμε και στο 0,73€/τ.μ. αντίστοιχα.

 

Πρόκειται για πρωτόγνωρη μείωση της τάξης του 45%, θέλοντας να βοηθήσουμε τον πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

 

Συγκεκριμένα για τους επαγγελματικούς συντελεστές:

 

Προτείνουμε νέα μείωση 10% στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους επαγγελματικούς συντελεστές από 3,40 μέχρι 0,90 και 10% μείωση στο συντελεστή 2,50 του ΒΙΟΠΑ.

 

Ακόμα προτείνουμε νέα μείωση 10% στα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πεζοδρόμια, σε πεζοδρόμους και σε πλατείες σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων αυτού.

 

Παράλληλα στο διάστημα που διοικούμε τον Δήμο έχουμε απαλλάξει κατά 100%, αλλά και μειώσει 50%, 12 κατηγορίες συνδημοτών μας “ευπαθών ομάδων” όπως τις ονομάζουν οι κυβερνήσεις αφού πρώτα τις έχουν φέρει σε αυτή τη κατάσταση όπως ανέργους, απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, επιδοματούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κλπ..

 

Συνεχίζουμε και για το 2021 τις απαλλαγές αυτές από δημοτικά τέλη των οποίων το εύρος είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και είμαστε επίσης ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα με τους χαμηλότερους συντελεστές.

 

Απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές

Επίσης στα μέτρα του Απρίλη απαλλάξαμε όλους τους επαγγελματίες από δημοτικά τέλη και φόρους που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια των 3 μηνών του lockdown και ήδη τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστροφή των ποσών αυτών προς τους ίδιους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

 

Με τη σημερινή μας απόφαση εισηγούμαστε επίσης την απαλλαγή για κάθε και για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστικά κλείνουν οι επαγγελματίες τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdown».

 

Αιτήματα που διεκδικεί η Δημοτική Αρχή

Καταλήγοντας ο Δ. Πλέσσας επισήμανε πως η Δημοτική Αρχή της Πάτρας εξακολουθεί να αγωνίζεται και να διεκδικεί:

 

«Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

 

Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.

 

Να αποδίδεται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων, που με βάση τη κείμενη νομοθεσία ανέρχεται σε 6 δισ. ετησίως .

 

Απαιτούμενη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Υπηρεσιών και άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Κατάργηση της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 31ης /12/2020 περί αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα και για το 2021.

 

Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι μέχρι σήμερα.

 

Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος με τη δυναμική του, αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο και αυτή την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός, αλλά να έχουμε και θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας».

Σχετικές αναρτήσεις

Απαγόρευση καύσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις 15 Απριλίου

admin2020

LIVE τον αγώνα Basket ΑΠΣ Εράνη Φιλιατρών – ΠΑΜΙΣΟΣ BC

admin2020

Στις Βρυξέλλες για το 9ο Φόρουμ Συνοχής της Ε.Ε. ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies