Ως έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης , ο εκσυγχρονισμός της ευρύτερης περιοχής του Λιμένα και της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας, γνωστός ως Μάστερ-πλαν, που φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην πολιτιστική – οικονομική- τουριστική – κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, προϋποθέτει οι κάθε είδους παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με τα πρότυπα της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς εξ’ ορισμού το βιώσιμο αστικό περιβάλλον καλείται εξόχως να υπηρετήσει την «εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής» για τους πολίτες του, αναδεικνύοντας με σύγχρονο τρόπο τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, την πολιτιστική κληρονομιά, με απόλυτο σεβασμό στη συνολική εικόνα του περιβάλλοντος, συμβιβάζοντας ισορροπημένα την οικονομική και πολεοδομική ανάπτυξη από τη μία με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού από την άλλη.
Δυστυχώς, παρά τις παρεμβάσεις και τις καίριες τοποθετήσεις φορέων, παρατάξεων, ενώσεων κ.λπ. προχωρά ένα αναπτυξιακό έργο του οποίου ο σχεδιασμός μόνο αειφορικός δεν είναι.
Η επιχωμάτωση- τσιμεντόστρωση της θαλάσσιας περιοχής έμπροσθεν του Πανελληνίου- ΝΟΚ με την ταυτόχρονη δόμηση στο σημείο αυτό, δηλαδή κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό, τεράστιων κτηρίων επιφανείας 1500 τ.μ και ύψους από 7.50 έως 9 μέτρα δεν θα αλλοιώσει απλώς, αλλά θα καταστρέψει ολοκληρωτικά το παραλιακό «φιλέτο», στολίδι και σήμα κατατεθέν της πόλης μας.
Οι ογκώδεις κτηριακές εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν θα βεβηλώσουν τη φυσιογνωμία της περιοχής, προσβάλλοντας κατάφωρα κάθε έννοια βιωσιμότητας και αειοφορίας.
Καθώς πιστεύουμε ότι χωροταξικά η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού δεν μπορεί να φιλοξενήσει 25 μεγκα-γιοτς αλλά και να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα κυκλοφοριακά προβλήματα και τις αυξημένες απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν, τούτη την ύστατη ώρα (την Πέμπτη, 27/01 γνωμοδοτεί το δημοτικό συμβούλιο επί του θέματος) οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε και παραδεχτούμε εμφατικά ότι η παρέμβαση που σχεδιάζεται στην περιοχή του ΛΟΚ 4 { περιοχή λιμενοβραχίονα} μετά βεβαιότητας δεν θα είναι η εικόνα που θέλουμε για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες αυτού του τόπου.
Σε τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις, όπως αυτή, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το αστικό περιβάλλον και τη χωροταξία του ολιστικά, ως σύνολο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί αρμονικά, εξισορροπώντας τις σύγχρονες αστικές ανάγκες και απαιτήσεις με το σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Η αρμονική σύζευξη αυτών των δύο με την εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανάπτυξη με προοπτική και ποιότητα.
Δυστυχώς, η πολυδιαφημιζόμενη διαβούλευση και συμμετοχικότητα της κοινωνίας των πολιτών στο σχεδιασμό ενός τόσο σημαντικού έργου που αφορά κάθε Καλαματιανό έμεινε στα χαρτιά. Και με την υλοποίηση του σχεδίου για τον προλιμένα ολοένα και απομακρυνόμαστε από τον στόχο της περιβαλλοντικά ουδέτερης πόλης, τον οποίο επιδιώκουμε. Η πλειονότητα των Καλαματιανών δημοτών δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς, δεν γνωρίζει και σίγουρα δεν θα επιδοκίμαζε, ούτε θα ενέκρινε τέτοιου είδους παρεμβάσεις…. μετά βεβαιότητας…..
Ποτέ δεν είναι αργά ….
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΈΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
προηγούμενη ανάρτηση
επόμενη ανάρτηση