ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομία

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου: Σκληρή κόντρα στο εσωτερικό της ΕΕ – Ποιες χώρες διαφωνούν

H Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή και η αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου -που θα περιλαμβάνει και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία- είναι ενδεικτική της «κόντρας» που υπάρχει στο εσωτερικό της Ένωσης…

Αρκετές, τουλάχιστον δέκα, είναι οι χώρες που διαφώνησαν με μια τέτοια επιλογή, όπως ανέφερε το Bloomberg. Η ίδια η Κομισιόν, θα έρθει πάλι να επεξεργαστεί εκ νέου τις προτάσεις της, ενώ όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία δεν υποστηρίζει να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες. Αντίστοιχα, η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα, παρόλο που η εξάρτηση έχει χαλαρώσει, επίσης δεν υποστηρίζει ανώτατο όριο τιμής.

Το αποτέλεσμα ήταν η εισήγηση περί πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο να υποστηριχθεί πρωτίστως από Γαλλία, Δανία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Πολωνία και η Ιταλία, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

Συμφωνούν σε λεηλασία του εισοδήματος

Κατά τα άλλα, όλες οι χώρες φαίνεται να συμφωνούν πως η στρατηγική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι να παραμείνει ο πληθωρισμός σε επίπεδα άνω του 5% και το 2023 ενώ οι μισθοί να μείνουν στάσιμοι, με παράλληλη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικές, σε αυτό το πλαίσιο, είναι οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας στη συζήτηση με θέμα: «Νομισματική πολιτική και στασιμοπληθωρισμός» του Οικονομικού Φόρουμ της Πράγας, ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωσε ότι η στρατηγική της Ε.Ε. για το 2023 είναι η μείωση, σε πραγματικούς όρους, των λαϊκών εισοδημάτων κατά 2-3%.

Το πεδίο της σύγκρουσης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αφορά πρωτίστως σε δύο σημεία:

(α) το ότι οι χώρες προέλευσης ενδέχεται να αντιδράσουν αν επιβληθεί πλαφόν,

(β) ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η κατανάλωση αν μειωθεί η τιμή.

Στην πράξη, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., δηλώνουν ότι επιθυμούν χαμηλή ροή φυσικού αερίου, προκειμένου να επιτευχθεί ένα είδος ενεργειακής αυτονομίας των χωρών τους. Δηλαδή, να αξιοποιήσουν ότι φυσικό αέριο υπάρχει ήδη στις αποθήκες τους.

Για τις υπόλοιπες προτάσεις της Κομισιόν

Ως προς τις λοιπές προτάσεις που συζητήθηκαν, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξαν οι εξής διαφοροποιήσεις:

Αναφορικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.

Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς (στη βάση του μηχανισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση) στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία.

Η Επίτροπος Ενέργειας Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή.

Αλλαγές στο ETS (αγορά ρύπων) στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία. Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

Σχετικές αναρτήσεις

“Drones Ζωγραφίζουν τον Ουρανό: Χριστουγεννιάτικες Παραστάσεις που Μαγεύουν!”

admin2020

Ξεκίνησαν οι πληρωμές εκκαθάρισηςτων ενισχύσεων έτους 2023 Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών Μέτρων του ΠΑΑ 2014-2022

admin2020

Αμερικανικές εκλογές 2024 – LIVE οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies