Κοινωνικά

ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ;

Σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμησή του κάνει το Αγρίνιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη στήριξη περίπου 2.000 ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, «ο δήμος προχωρά μπροστά κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμησή του με τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας», προσθέτοντας ότι «είναι η σωστή στιγμή να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα και να διεκδικήσουμε τα συμφέροντα των δημοτών στο ενεργειακό πεδίο».

Σχετικά με τα οφέλη που θα προκύψουν, ο δήμαρχος λέει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι «αυτά είναι πολλαπλά» και εξηγεί: «Εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους περιορίζοντας τα έξοδα του δήμου, ανταποδίδουμε στους δημότες μας και αφήνουμε περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι σημαντικό ότι μακροπρόθεσμα θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για ευάλωτες οικογένειες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ενεργειακή αυτονομία του δήμου Αγρινίου χρειάζεται 15 εκατομμύρια ευρώ. Και λύνει το πρόβλημα του κόστους ενέργειας του δήμου για πάντα, παρέχοντας δωρεάν ρεύμα σε τουλάχιστον 2.052 σπίτια».

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπαναστασίου επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτός από τη δική του ενεργειακή κοινότητα, ο δήμος μας συμμετέχει και στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με άλλους 37 φορείς – συνεταίρους (11 δήμους , τα νομικά τους πρόσωπα, τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ της δυτικής Ελλάδος) που είναι στο στάδιο της αδειοδότησης».

Μάλιστα, όπως  είπε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος, «όπως έχω ξαναπεί, ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στη λύση και όχι στο πρόβλημα.»

Τα αποτελέσματα

Στο μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου παρουσιάστηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις της ενεργειακής κοινότητας, με πρώτη την κατάθεση αδειοδότησης φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 18Mw, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα, τη μείωση κόστους και περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Στήριξη 2.052 ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου με κέρδος 3.600 kwh το έτος σε ενέργεια, 1.600.000 σε ευρώ και 6.546 μείωση εκπομπών σε τόνους CO2
  • Συμψηφίζεται η κατανάλωση ενέργειας του δήμου (28.087.601 kw), με 6.600.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 26.568 τόνων εκπομπών CO2.
  • Συμψηφίζεται η κατανάλωση ενέργειας της ΔΕΥΑ (5.143.000 kw), με 1.483.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 4.839 τόνων εκπομπών CO2
  • Συμψηφίζεται η κατανάλωση ενέργειας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ΔΗΠΕΘΕ, του ΚΟΙΠΑ και του δημοτικού σταθμού στάθμευσης (898.900 kw), με 516.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 874 τόνων εκπομπών CO2.
  • Συμψηφίζεται η αναμενόμενη κατανάλωση ενέργειας των 95 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του δήμου (1.389.000 kw) με 423.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 800 τόνων εκπομπών CO2.
Επίσης, ο δήμος θα προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με τα εξής οφέλη:
  • Μείωση κατανάλωσης ενέργειας 7.236.850 kwh
  • Περιβαλλοντικό όφελος 7.157 τόνων CO2

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμο, με την εξοικονόμηση της τάξης του 68,98% θα υπάρξει το όφελος των 2.667.792,00 ευρώ ανά έτος.

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, ο δήμος Αγρινίου τονίζει ότι έχει «την ωριμότητα, μετά τη δημιουργία και την ολοκλήρωση του συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και της πλατφόρμας ηλεκτροκίνησης, να διαχειριστεί μόνος του την ηλεκτροκίνηση από την οποία θα προκύψουν οφέλη».

 

Σχετικές αναρτήσεις

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

admin2020

Καθοριστική πρωτοβουλία Αυγενάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βάζει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

admin2020

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies