Πτωχευτικός κώδικας: “Οι οφειλέτες μπαίνουν σε δύσβατα μονοπάτια”, προειδοποιούν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων

Η εφαρμογή των πτωχευτικού κώδικα και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και η προπτωχευτική διαδικασία, ανάλογα για οφειλές προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ), τις Τράπεζες, τα Fund κ.τ.λ. βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, που διοργανώθηκε πρόσφατα στα Χανιά της Κρήτης, από επαγγελματίες και έμπορους, με τη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι «οφειλέτες μπαίνουν σε δύσβατα μονοπάτια εξωδικαστικού συμβιβασμού, ή πτωχευτικής διαδικασίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πια και την θέση της λαμβάνουν πρόσκαιρες συμβιβαστικές λύσεις (όπως π.χ. η απώλεια της Α’ Κατοικίας με επαναμίσθωση της στον οφειλέτη για 12 χρόνια). Οι δε ρυθμίσεις όταν δεν είναι βιώσιμες οδηγούν πλέον σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη».

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ζήτησε την συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου των Λογιστών Φοροτεχνικών όπου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, ώστε να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων εφιστούν την προσοχή για την απαιτούμενη τριπλή συνεννόηση του κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία: α) Με ειδικευμένο δικηγόρο διότι το νομικό πεδίο προστασίας κατέχει προεξέχουσα θέση, β) Με ειδικευμένο οικονομολόγο μελετητή για την ορθή σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας που θα υποστηρίζει σθεναρά το όφελος του αιτούντα της ρύθμισης και, τέλος, με τον Λογιστή Φοροτεχνικό του ενδιαφερόμενου για την πλήρη απεικόνιση των οφειλών τους.