ΕιδησούλεςΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πώς θα διεκδικήσουν αυξήσεις από την παράλληλη ασφάλιση οι συνταξιούχοι

Χιλιάδες «παλαιοί» συνταξιούχοι που είχαν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα προσαύξησης επί της σύνταξής τυς, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Ο εν λόγω φορέας κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα, επί αρχικής μήνυσης σε βάρος του ΕΦΚΑ, προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, που αφορά τους «παλαιούς» συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το «νόμο Κατρούγκαλου». Η προσαύξηση, λόγω παράλληλης ασφάλισης, έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Φορέα, στους «νέους» συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016. Έστω και επτά χρόνια καθυστέρηση για κάποιες περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε πρόσφατα το σχετικό λογισμικό και ξεκίνησε να χορηγεί τις προσαυξήσεις. Ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 15.000 δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, από τους οποίους σχεδόν οι 3.000 έχουν λάβει τις προσαυξήσεις και αναμένονται τα αναδρομικά τους.

Η παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ αφορά όμως τους «παλαιούς» συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το «νόμο Κατρούγκαλου». Αφού ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου, κρίνεται απαραίτητο να συμπεριλάβει και τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, οι οποίοι επίσης κατέβαλλαν πρόσθετο ασφάλιστρο,  σε κάποια χρονική περίοδο του εργασιακού τους βίου, λόγω παράλληλης ασφάλισης. Τώρα πρέπει και σε εκείνους να δοθούν τα ποσά που τους αναλογούν, ανά περίπτωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απαντητική του επιστολή προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα, επί της αρχικής μήνυσης που είχε υποβληθεί από  το ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ αποδεχόταν την ύπαρξη οφειλής και προς αυτή την κατηγορία συνταξιούχων. Ωστόσο, έως τώρα δεν έχει προβεί σε κάποια καταβολή προσαύξησης ή αναδρομικών ποσών για κάποια από αυτές τις περιπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι η παράλληλη ασφάλιση αφορά όλους τους συνταξιούχους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, που σε κάποια περίοδο του εργασιακού τους βίου, κατέβαλλαν διπλές ασφαλιστικές εισφορές. Ουσιαστικά, αυτής της κατηγορίας οι εν δυνάμει δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και από το Δημόσιο. Επίσης, αφορά εργαζόμενους και από το πρώην ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Όλες αυτές οι περιπτώσεις δικαιούχων, κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές σε δύο Ταμεία και τώρα πρέπει  να λάβουν την σχετική προσαύξηση.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο, οι προσαυξήσεις που οφείλονται ανέρχονται στο ποσό των 300 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, υπολογίζονται και τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν, ανά περίπτωση και αφορούν για όλο το διάστημα που εκκρεμεί η καταβολή των προσαυξήσεων. Είναι χαρακτηριστικό  ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που χειρίζονται την υπόθεση, έχουν εντοπίσει προσαύξηση που στο ανώτατο επίπεδο,  έφτασε στο ποσό των 563 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν φτάνουν στα 34.000 ευρώ!  Και όλα αυτά για «νέους» συνταξιούχους, που περίμεναν έως 7 χρόνια για να λάβουν την προσαύξησή τους. Γίνεται  αντιληπτό ότι τα ανάλογα ποσά αναδρομικών, ενδέχεται να είναι αισθητά υψηλότερα όταν ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι  προσαυξήσεις και για «παλαιούς» συνταξιούχους.

Ουσιαστικά, για όλες αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων, καταβάλλεται κανονικά η κύρια σύνταξή τους. Δεν χορηγείται όμως η προσαύξηση από τον ΟΑΕΕ ή από το Δημόσιο, που προέκυψε ως παράλληλη ασφάλιση.

Σχετικές αναρτήσεις

Εν μέρει παράνομη πράξη κύρωσης δασικού χάρτη (ΣτΕ 879/2024)

admin2020

«Αίτημα ανάληψης πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους εργαζόμενους της FTI στην Ελλάδα»

admin2020

D R I N K P I N K 2 0 2 4 Ήρθε και φέτος η ώρα της απόλυτης εκδήλωσης ερυθρωπών οίνων

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies