ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Π. Νίκας, “σοβαρός σχεδιασμός και υπεύθυνες επιλογές χαρακτηρίζουν τις δράσεις μας ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης”

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “σοβαρός σχεδιασμός και υπεύθυνες επιλογές χαρακτηρίζουν τις δράσεις μας ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης”
Σοβαρός σχεδιασμός και υπεύθυνες επιλογές χαρακτηρίζουν τις δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του -σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου-, στην εκδήλωση με θέμα “Ασφάλεια ποιότητα και εξοικονόμηση ενέργειας στην τοπική αυτοδιοίκηση” που διοργάνωσε στην Αθήνα η TÜV Hellas (TÜV Nord).

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη πρωτοστατεί στην μετάβαση σε µια οικονομία παραγωγής και χρήσης του υδρογόνου ως εναλλακτικό καύσιμο, συμμετέχοντας ως εταίρος -εκπροσωπώντας την Ελλάδα- στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο “Trieres” (Τρίηρης), μια επένδυση 320.000.000 ευρώ μίας κοινοπραξίας 27 εταίρων, υπό τον όμιλο Motor Oil με στόχο την ανάπτυξη ενός πλήρους “οικοσυστήματος υδρογόνου” με επίκεντρο τις περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής και με βάση στα διυλιστήρια Κορίνθου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι μέσα από την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων που ήδη έχει ξεκινήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών-, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από το βιοαέριο των απορριμμάτων, κάτι που βεβαίως θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, και στη μείωση του κόστους διαχείρισης. Ανακοίνωσε δε ότι στα τέλη του τρέχοντος Ιουνίου ήδη η πρώτη από τις τρεις μονάδες διαχείρισης, στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας, θα συνδεθεί με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ -για να ακολουθήσουν σταδιακά οι άλλες δύο μονάδες, στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας και στην Σκάλα της Λακωνίας.

Ακόμα, ο Π. Νίκας υπογράμμισε τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων της Περιφέρειας με ηλεκτροκίνητα, κίνηση η οποία έχει ευμενή επίδραση τόσο στα οικονομικά της, όσο και στο περιβάλλον. Δήλωσε παράλληλα ότι έχει εκφραστεί από την Περιφέρεια το αίτημα να διατεθούν και ηλεκτρικά λεωφορεία στα ΚΤΕΛ για την κάλυψη περιαστικών δρομολογίων.

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση από την Περιφέρεια ευρωπαϊκών προγραµµάτων, από τα οποία πίστωση 300.000 ευρώ κατευθύνθηκε στην ενεργειακή αναβάθµιση του διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας, στην Σπάρτη. Τόνισε ακόμα ότι μέσα από το πρόγραµµα “Αντώνης Τρίτσης” η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με περίπου 10.000.000 ευρώ το εν εξελίξει έργο ενεργειακής -και όχι μόνο- αναβάθµισης του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, “ένα έργο που στην ολότητά του θα αποδώσει ένα από τα πιο σύγχρονα και ενεργειακά αυτόνομα κτήρια σε ολόκληρη την Πελοπόννησο” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Π. Νίκας.

Πρόσθεσε επίσης ο περιφερειάρχης ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -σε συστράτευση µε τα διεθνή πρότυπα- ήδη εξελίσσεται το έργο της ενεργειακής αναβάθµισης του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο που εμπίπτει στην αρµοδιότητά της. Πρόκειται, συνέχισε ο Π. Νίκας, για έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης των 11.000.00 ευρώ, το οποίο προβλέπει την αντικατάστασή 5.100.ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων µε άλλα, τεχνολογίας led, ενώ προβλέπεται παράλληλα και εξοικονόµηση ενέργειας άνω του 50%,

Eπιπλέον, από τον Π. Νίκα τονίστηκε ότι ήδη εξελίσσεται η διαδικασία εκσυγχρονισμού της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρεας Πελοποννήσου, µέσω της οποίας διεκδικείται -με διαφαινόμενη θετική ανταπόκριση- έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων στην Μεγαλόπολη, προκειμένου να αναπτυχθεί Φωτοβολταϊκό Πάρκο µε την παραγόμενη ενέργεια από το οποίο να καλύπτονται οι ανάγκες σε ενέργεια των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, έτσι ώστε να μειώνεται το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 προβλέπεται πίστωση της τάξης των 9.500.000 ευρώ η οποία θα διατεθεί αποκλειστικά για την προώθηση µέτρων ενεργειακής απόδοσης και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας επισήμανε την διάθεση από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ” σημαντικών πιστώσεων, ενώ τόνισε και την προσήλωση της Περιφέρειας στην απολιγνιτοποίηση αλλά και στο πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Σχετικές αναρτήσεις

Βασίλης Σιδέρης: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες Περιφέρειες στον Αθλητισμό»

admin2020

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies