ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΡΕΥΜΑ: Ανακοινώνεται πακέτο ενισχύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο σύστημα των επιχορηγήσεων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν πηγές, με το νέο σύστημα ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος, παύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις σε όλα τα νοικοκυριά. Η συγκεκριμένη πολιτική προκάλεσε τις ενστάσεις της Ευρ. Επιτροπής με την αντιπρόεδρο Μάργκρετε Βεστάγκερ να εγείρει θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα με τη Δανή Επίτροπο προκειμένου το νέο πακέτο μέτρων να τύχει της έγκρισης της Κομισιόν.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

1. Την καθιέρωση ενός αυτόματου μηχανισμού επιχορήγησης συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται ανάλογα με την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και θα ενισχύει με ποσό τους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο θα συναρτάται με το όριο των ανατιμήσεων της Μεγαβατώρας.

2. Την επιχορήγηση νοικοκυριών με συγκεκριμένα κριτήρια.

Θα καθοριστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια κι ενδεχομένως κριτήρια κατανάλωσης. Μόνο σε αυτούς τους οικιακούς καταναλωτές θα δίνονται οι ενισχύσεις. Βέβαια, σε σπαζοκεφαλιά τείνει να εξελιχθεί, το πώς θα δίνονται οι ενισχύσεις σε δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές στο όνομα των οποίων δεν βρίσκεται η παροχή ρεύματος.

3. Την ενίσχυση ενεργοβόρων επιχειρήσεων μέσης και μερικών βιομηχανιών υψηλής τάσης.

Στον αυτόματο μηχανισμό επιχορήγησης εντάσσονται ενερβοβόρες επιχειρήσεις της μέσης τάσης και ορισμένες της υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενισχύεται ένα μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

4. Την επιχορήγηση επιχειρήσεων χαμηλής τάσης.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες θέλουν και σε αυτήν την κατηγορία να εντάσσονται με διάφορα κριτήρια, κυρίως κατανάλωσης, επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Οι πόροι για τις επιχορηγήσεις θα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Πληροφορίες θέλουν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,5 με 2 δις. ευρώ για τη μερική προστασία των προαναφερόμενων καταναλωτών από το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Τα έσοδα του ΤΕΜ προέρχονται κυρίως από δικαιώματα ρύπων. Οι τιμές τους κινούνται ανοδικά και άρα υπάρχει η αισιοδοξία για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

 

Οι ενισχύσεις θα δίνονται ανά μήνα ή ανά δίμηνο…

 

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies