Έχει διάμετρο 75% μικρότερη από ένα χιλιοστό
Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό ρομπότ, μεγέθους μικρότερου από ένα χιλιοστό, που θα μπορεί να εισχωρήσει στο σώμα μας παρέχοντας το απαιτούμενο φάρμακο κατευθείαν στο σημείο του προβλήματος.
Αν αυτό σας φαίνεται ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σας ενημερώνουμε ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή που μιλάμε.
Ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) κατασκεύασαν ένα ρομπότ-μινιατούρα με διάμετρο 75% μικρότερη από ένα χιλιοστό.
Πώς θα λειτουργεί το ρομπότ
Το ρομπότ αυτό κινείται διαμέσου του στομαχιού μας «με τη βοήθεια ενός πλέγματος συνθετικών κυματιστών τριχών στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά είδη μικροοργανισμών διαθέτουν στην επιφάνεια του σώματός τους μικροσκοπικές τρίχες, οι οποίες λειτουργούν ως πτερύγια για να μπορούν οι μικροοργανισμοί να κινούνται στο περιβάλλον όπου βρίσκονται. Τέτοιες τρίχες διαθέτει και η προνύμφη του αστερία και οι ερευνητές εμπνεύστηκαν την κίνηση του ρομπότ που κατασκευάζουν από την κίνηση αυτής της προνύμφης. Κάπως έτσι, το ρομπότ αυτό θα μεταφέρει φάρμακα στα κύτταρα εκείνα που έχουν νοσήσει», αναφέρει σε αναλυτικό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα CNET.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν στη συνέχεια μια εξωτερική πηγή υπερήχων για να προκαλέσουν ταλαντώσεις στις τρίχες. Οι υπέρηχοι αυτοί κάνουν τις τρίχες αυτές να ταλαντώνονται 10.000 φορές το δευτερόλεπτο, χίλιες φορές ταχύτερα από ό,τι, λόγου χάρη, οι τρίχες στην προνύμφη του αστερία.
«Αυτή η κίνηση των τριχών έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται δίνες μπροστά και πίσω από το ρομπότ, δίνοντάς του έτσι την απαραίτητη ώθηση για να κινηθεί εντός του ανθρώπινου σώματος».
Οι επιστήμονες αυτή την στιγμή εργάζονται πάνω στο σύστημα απεικόνισης που θα δείχνει στους γιατρούς τα σημεία όπου κινείται το ρομπότ μέσα στον οργανισμό, ώστε να το κατευθύνουν στο επιθυμητό σημείο.
Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικά ρομποτάκια τα οποία θα εισέρχονται μέσα στο σώμα ενός ασθενούς.
Τέτοια ρομποτάκια δημιούργησε το καλοκαίρι και η αμερικανική εταιρεία Weinberg Medical Physics. Τα ρομποτάκια που ονομάζονται MANiACs ελέγχονται από ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο για να κινηθούν μέσα στον οργανισμό του ασθενούς και να χορηγήσουν τα φάρμακα στην πηγή του προβλήματος. Η χρήση αυτών ή γενικότερα τέτοιου είδους ρομπότ θα προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες ειδικά σε περιπτώσεις όπου η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνει σε σημεία που με τους συμβατικούς τρόπους δεν είναι εύκολο να φτάσουν τα φάρμακα και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι παρενεργειών.
Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών αυτών των ρομπότ σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Frontiers in Robotics and Ai». «Η παροχή φαρμάκων από το στόμα ή ενδοφλεβίως σε περιπτώσεις όπως καρκινικοί όγκοι ή νευρολογικές ασθένειες είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά περιοχές του σώματος και του νευρικού συστήματος που δεν σχετίζονται με το πρόβλημα. Η στοχευμένη παροχή φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αγωγής και σε περιορισμό των παρενεργειών» αναφέρει ο Λαμάρ Μάιρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε τα πειράματα με τα MANiACs.