Σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό το Καπιτώλιο ενόψει της διαδήλωσης υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ

Εκατοντάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν περιμετρικά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον σήμερα, ενόψει μιας διαδήλωσης υποστηρικτών των ακροδεξιών που εισέβαλαν στο κτίριο, στις 6 Γενάρη, επιχειρώντας να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ένας μαύρος φράκτης ύψους 2,44 μέτρων, που περιέβαλε το συγκρότημα για περίπου 6 μήνες μετά την επίθεση, επανατοποθετήθηκε, την ώρα που 100 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα.

 

Οι διοργανωτές της πορείας «Δικαιοσύνη για την 6 Ιανουαρίου» λένε πως αναμένουν να διεξαχθεί σε ειρηνικό κλίμα, όμως ο διοικητής της αστυνομίας του Καπιτωλίου Τζέι Τόμας Μάνγκερ είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι «έχουν διατυπωθεί κάποιες απειλές για βία», ενώ ήδη έχουν εξαγγελθεί και συγκεντρώσεις κατά της διαδήλωσης.

 

Σε περισσότερους από 600 ανθρώπους ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή στην εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Γενάρη, οι οποίες ακολούθησαν μια ομιλία του Τραμπ, όπου εκείνος είχε επαναλάβει τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας. Ανάμεσα σε αυτούς, μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων «Proud Boys», «Oath Keepers» και «Three Percenters». Περίπου 50 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ένοχοι σε κατηγορίες που σχετίζονται με την επίθεση. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης, ενώ 75 παραμένουν προφυλακισμένοι.

 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)