ΜεσσηνίαςΠολιτική

Σε δραματική κατάσταση οι δομές Υγείας και στο νομό μας

Για μία ακόμη φορά, η κοινωνία και οι πολίτες καλούνται ΜΟΝΟΙ να δώσουν ΞΑΝΑ τη μάχη με την πανδημία, που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση, αφού η Κυβέρνηση, αγκιστρωμένη στο αφήγημα περί ατομικής ευθύνης, ΑΡΝΕΙΤΑΙ, ακόμα και μετά από τρία αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας με χιλιάδες απώλειες, να λάβει τα αυτονόητα μέτρα για την ανάσχεση της, επιμένοντας να αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση μόνο με όρους επικοινωνιακούς, αλλά και να εξαντλείται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, παρά και τη νέα δυσχερή συγκυρία.

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αποτυπώθηκε εξάλλου και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, που έφερε την κορυφαία κυβερνητική αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας και στο πρόσωπο του Υπουργού.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για διαθέσιμα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη. Ζήτησε την άρση προστασίας της πατέντας των εμβολίων, πρόταση που έφερε και υπερψηφίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς τις ψήφους των ευρωβουλευτών της ΝΔ, με γνώμονα την πρόσβαση ΟΛΩΝ σε προσιτά εμβόλια και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Τόνισε όμως ταυτόχρονα, ότι το εμβόλιο είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι και η μόνη «ικανή» συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι παράλληλα απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσιας υγείας που δυστυχώς λείπουν σήμερα και κοστίζουν. ΖΗΤΗΣΑΜΕ, από την αρχή της πανδημίας, την άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία όμως η Κυβέρνηση, όχι μόνο ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ τίποτα ουσιαστικό μέχρι σήμερα, αλλά επισπεύδει ακόμα κι εν μέσω πανδημίας, την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση και την συρρίκνωση υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ., με βάση το πρόγραμμα της.

Είναι όμως αναγκαίο και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα, όπως η σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και οι μελέτες, η ιχνηλάτηση των επαφών και τα αναγκαία μέτρα αποφυγής του συνωστισμού ιδίως σε μαζικούς χώρους. Μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις σχολικές αίθουσες, με τα οποία η Κυβέρνηση επιμένει ακόμα και σήμερα όχι μόνο να μην ασχολείται, αλλά και να τα υποβαθμίζει. Και φυσικά είναι αναγκαία η ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των Μ.Ε.Θ., με τα φαρμακευτικά εκείνα σκευάσματα που μπορούν πράγματι να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές ασθενών.

Η Κυβέρνηση, αντί να λάβει τα παραπάνω μέτρα, επέλεξε τον φαινομενικά “εύκολο” ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ του εμβολιασμού, πανηγυρίζοντας – με την γνώριμη πια δημιουργική λογιστική – για τα ποσοστά του εμβολιασμού. Έτσι, όμως, πέτυχε μόνο να καλλιεργήσει ένα τεχνητό κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία, το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σήμερα ποσοστό 45% του πληθυσμού δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, κάνοντας έτσι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, που διακήρυξε ΄΄μετά βεβαιότητας΄΄ η κυβέρνηση, να μοιάζει ανέφικτος στόχος. Τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, είναι δεδομένο ότι όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά ελλοχεύουν και τον κίνδυνο της διασποράς μια γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης, που οπωσδήποτε ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ έχει από καιρό εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις και τις προτάσεις του:

 Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού

 Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού

 Λέμε ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό που θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα

 Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής αλλά δε μπορεί παρά ο εμβολιασμός να αποτελεί για τον καθένα και την καθεμία από εμάς, απόφαση ελεύθερης βούλησης κι επιλογής

 Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Για όσους η κυβέρνηση δεν φρόντισε να πειστούν άμεσα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, το δέον είναι να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες, όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Το μέτρο της αναστολής εργασίας, που επέλεξε η Κυβέρνηση και οδηγεί στην ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση, ΟΧΙ μόνο δεν θα πείσει για τον εμβολιασμό, αλλά θα δημιουργήσει αντίθετα μια εκρηκτική και διχαστική σύγκρουση και ταυτόχρονα μία ανυπολόγιστη απώλεια στελεχών και δυναμικού του Ε.Σ.Υ. την ώρα της μάχης, χωρίς κανένα σχέδιο κάλυψης των κρίσιμων κενών που φέρνει αυτό το μέτρο.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί έφεραν, δυστυχώς, σε δραματική κατάσταση και τις δομές Υγείας του νομού μας, όπως πλέον όλοι γνωρίζουμε. Πιο συγκεκριμένα:

Σχετικές αναρτήσεις

Κόκκινο χτύπησε η εμποροπανήγυρη την Παρασκευη στης Μεσσήνης

admin2020

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για την Καλαμάτα Μιχάλης Μιχαήλ,

admin2020

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies