Κορίνθου

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ: “ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ”

Η πόλη που είχε το προνόμιο του μοναδικού ΧΥΤΑ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, διατρέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως η πιο προβληματική ως προς τις επιπτώσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και αυτό γιατί σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη του Ξυλοκάστρου συγκεντρώνει απορρίμματα πολύ περισσότερα από αυτά που οι νομοθετημένοι κανόνες λειτουργίας καθορίζουν και με παραβίαση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όσοι μιλούν για ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου λένε ψέματα. ΧΥΤΑ δεν υπάρχει. Υπάρχει ένας ανοιχτός σκουπιδότοπος.

Οι αδυναμίες θεσμικής διαχείρισης του ζητήματος με εμπλοκές του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, του ΦΟΔΣΑ, των Δήμων και η ανικανότητα των αυτοδιοικητικών να επιβάλουν επαρκή λειτουργικότητα με τήρηση των προδιαγραφών είχαν ως αποτέλεσμα ένας ΧΥΤΑ να εκφυλίζεται σε σκουπιδότοπο με σοβαρές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Ότι δεν λειτουργούσε σωστά και μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, το γνωρίζαμε από το 2014. «Θα βάλλουμε τα στήθια μας μαζικά μπροστά σε κάθε απορριμματοφόρο, που θα επιχειρήσει να μολύνει τον τόπο μας και να καταστρέψει τον ΧΥΤΑ…». Αυτά έλεγαν σε κοινή τους ανακοίνωση (14 Αυγούστου του 2014) όλοι οι εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ομοφωνία έπαρσης ψευτοτσαμπουκάδων. Και από τότε κρυφοκοίταζαν/ουν το πρόβλημα μέχρι που το «ξέχασαν».

Α. Ο κορεσμός όγκου συντελέστηκε σε λιγότερο από ένα τρίτο του προβλεπόμενου χρόνου λειτουργίας του. Καθημερινά πολλά απορριμματοφόρα του Δήμου Σικυωνίων κατευθύνονται προς τον ΧΥΤΑ. Τα απορρίμματα μένουν ακάλυπτα από χώμα. Ο ελεύθερος διασκορπισμός, το σάπισμα αναπτύσσουν δυσοσμίες και γίνεται περιοχή έλξης για έντομα, πουλιά και τρωκτικά, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτοανάφλεξης. Οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα είναι λιγότερα από αυτά που απαιτούνται.

Β. Στις 21 Νοεμβρίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα απεφάνθη ότι ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου «δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων». Αλλά μπορεί ακόμα και την λειτουργούν χωρίς αυτήν. Και φτάνουμε στο σημείο να ξεχειλίζουν και διαχέονται στον δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι τα φρεάτια και οι δεξαμενές συλλογής τους έχουν γεμίσει. Όλο το καρκινογόνο υλικό στην διάθεση της κοινότητας. Τα ζουμιά, που είναι διαλυμένοι ρύποι, δηλαδή υγρά απόβλητα – τα στραγγίσματα είναι και αυτήν την εποχή επικίνδυνα που δεν είχαμε βροχές. Η μόλυνση από τα επιφανειακά και υπόγεια νερά καταλήγει στην μόλυνση του εδάφους και κατά συνέπεια στην μόλυνση της τροφικής αλυσίδας. Δεν έχουν διανοιχθεί γeωτρήσεις ελέγχου του υδροφόρου ορίζοντα και είναι ένας από τους λόγους που έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Γ. Η ανεξέλεχτη παραγωγή βιοαερίου από την βιοαποσύνθεση των σκουπιδιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, γιατί το αέριο αυτό μίγμα είναι δηλητηριώδες και υπό ορισμένες συνθήκες εκρηκτικό. Διαχέεται οριζόντια μέσα στο έδαφος. Ακόμα και σε αυτό έχουν επιβληθεί πρόστιμα, γιατί προβλεπόμενες γεωτρήσεις ελέγχου διαφυγής του δεν έχουν διανοιχτεί και ούτε γίνεται μέτρηση των συστατικών του.

Αντί, λοιπόν, να επιδιώκουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αποφυγή αιτίων, που δημιουργούν ασθένειες, με μεγάλο θράσος αυτές τις ημέρες κοινοποιούν πρόσκληση των γυναικών για εξετάσεις. Οι σημερινοί διαχειριστές των θεμάτων του Δήμου, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, παρατρεχάμενοι συμβουλάτορες εμβαθύνουν στην επίδειξη της εικόνας τους. Μάλιστα, μόλις ανέλαβαν, πρώτη τους ενέργεια ήταν να ζωγραφίζουν κάδους, θεωρώντας το σημαντική αναβάθμιση του αισθητικού περιβάλλοντος. Για το πού πάνε τα περιεχόμενα των κάδων αδιαφορία ή άγνοια. Για τα κακοτεχνήματα των ανθρώπων, τον ΧΥΤΑ, πού εναποτίθεται το περιεχόμενο των κάδων τσιμουδιά. Οι συνέπειες για την υγεία των κατοίκων αποκρύπτονται.


Το 2015 μαζεύαμε υπογραφές για συζήτηση του θέματος ΧΥΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο τωρινός δήμαρχος δεν στήριξε την πρωτοβουλία. Το ίδιο σε μια δεύτερη κίνηση πολιτών. Με μια δόση ψωνισμένου μεγαλομανή σε όσες ερωτήσεις του είχα απευθύνει απαντούσε: «σε εσάς δεν θα δώσω την προσοχή που χρειάζεστε…». Έπαρση από τότε, στην αντιπολίτευση ακόμα. Στις 27 Απριλίου του ΄17 έγραφε «ο ΧΥΤΑ παραμένει σε μικρή κλίμακα λειτουργίας, όπως έχει σχεδιαστεί και εμείς ελέγχουμε την κατάσταση». Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου έγραφε ότι για τον ΧΥΤΑ πρέπει να τηρηθεί «σιγή ασυρμάτου». Ο ίδιος άνθρωπος έγινε δήμαρχος και συνεπής τηρεί και σήμερα σιγήν ασυρμάτου.

Στην περιοχή Δυτικά του Ξυλοκάστρου συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ένας ΧΥΤΑ μόνο στα λόγια και στην πραγματικότητα μια επικίνδυνη εστία μόλυνσης. Για το αποτέλεσμα αυτό δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε πολιτικές ευθύνες. Η αδιαφορία στην λήψη μέτρων οδηγεί σε προσφυγή στην δικαιοσύνη και, αν ενδιαφέρονται κάποιοι συμπολίτες, οφείλουμε να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες έκθεσης της κοινότητας σε υγειονομικό κίνδυνο. Καλώ όλους, ιδιαίτερα τους κατοίκους του Ξυλοκάστρου, του Καμαρίου, τους Ιατρικούς Συλλόγους να πάνε να δουν το χάλι, αν οι φωτογραφίες που επισυνάπτω δεν τους αρκούν. Αν, βέβαια, μας μένει λίγη ευαισθησία για την ουσία μιας ζωής που μας αξίζει. Ο δρόμος είναι μέτρα άμυνας, αποτροπής χειρότερων, που θέτουν σε επικινδυνότητα την ζωή των πολιτών.

Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σχετικές αναρτήσεις

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ‘’ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ΄΄ ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΡΑΧΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

admin2020

Απαγόρευσης Κυκλοφορίας για την Παρασκευή 19.07.2024

admin2020

Έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δική σας συμμετοχή

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies