Στα 50 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας!!!!

Στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα αυξήθηκε το τιμολόγιο της ΔΕΗ από 0,245 προηγουμένως, με τη νυκτερινή χρέωση να βρίσκεται στα 0,445 ευρώ.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές, ο Ήρων έθεσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ το οικιακό και 0,54 το επαγγελματικό. Δείτε περισσότερα στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Στην περίπτωση της Protergia, το τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα υπόλοιπα τιμολόγια πρόκειται να αναρτηθούν σύντομα.

Στην αρχή, οι πάροχοι είχαν λάβει επιστολή με περιθώριο να αναρτήσουν τα τιμολόγια Αυγούστου μέχρι τις 9 το πρωί, ωστόσο πήραν προθεσμία μέχρι τις 11, προκειμένου να έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμων αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών του TTF.

Το κλειδί φυσικά δεν είναι το τι θα ανακοινώσουν οι εταιρείες, όσο το που θα κυμανθεί η επιδότηση από την πολιτεία, η οποία επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα σήμερα, γύρω στις 11:30 από τον κ. Σκρέκα. Επειδή με τέτοιες τιμές, χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να φτάσουν οι λογαριασμοί ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα, το πιθανότερο είναι ότι μετά την επιδότηση, ο οικιακός καταναλωτής θα πληρώνει τιμολόγιο κοντά στα 16 με 17 λεπτά. Δηλαδή, το κράτος θα φτάσει να του επιδοτεί ακόμη και πάνω από ένα τιμολόγιο, ήτοι πάνω από τα 30 λεπτά.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σκεπτικό, βάσει του οποίου γίνονταν μέχρι και τη τελευταία στιγμή οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, με στόχο την επιστροφή των τιμών κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.

Εκτός των σημερινών ανακοινώσεων που αφορούν τις τιμές Αυγούστου, οι πάροχοι πρέπει από εδώ και στο εξής έως τις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν πόσο θα χρεώνουν για τον επόμενο. Δηλαδή στις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου αυτά του Οκτωβρίου, στις 20 Οκτωβρίου εκείνα του Νοεμβρίου, κ.ό.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, ακριβώς προκειμένου να καλυφθούν έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου του επόμενου μήνα, οι προμηθευτές πρόκειται να επιβαρύνουν τις τιμές με ένα risk premium. Οσο μεγαλύτερη μεταβλητότητα έχει η αγορά στο αέριο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το risk premium στις τιμές. Για παράδειγμα, διακυμάνσεις 20 ευρώ η μεγαβατώρα στο αέριο μεταφράζονται σε 50 ευρώ η μεγαβατώρα risk premium στο ρεύμα.

Eπίσης, πέραν της ονομαστικής χρέωσης που θα ανακοινώσει ο κάθε ένας, ακούγεται ότι κάποιοι δεν αποκλείεται να βγουν και με προγράμματα αρνητικής ρήτρας. Δηλαδή με προϊόντα που θα έχουν μια μέγιστη τιμή, για την οποία οι εταιρείες θα δεσμεύονται απέναντι στους πελάτες τους, πως αν αυτή υποχωρήσει, τότε θα τους επιστραφεί το risk premium.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, οι καταναλωτές θα πληρώνουν από τον Αύγουστο τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ θα έχουν και ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν, χωρίς υποχρέωση πέναλτι.

Ταυτόχρονα, οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί θα εισπράττουν για το ρεύμα που πωλούν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μια διοικητικά οριζόμενη τιμή. Η τιμή πλαφόν για τον Ιούλιο έχει οριστεί στα 112 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ / MWh για τις ΑΠΕ, 208,29 ευρώ / MWh για τις μονάδες λιγνίτη και 292 και 408,47 ευρώ/MWh αντίστοιχα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου. Η διαφορά που θα προκύπτει σε σχέση με την εκάστοτε χρηματιστηριακή τιμή, θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο άλμα στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει σήμερα Δευτέρα η τιμή χονδρικής στην αγορά, από 426 ευρώ την Παρασκευή. Η μέγιστη τιμή ανέρχεται στα δυσθεώρητα ύψη των 686 ευρώ και η ελάχιστη στα 261, με τη ζήτηση κοντά στις 202 γιγαβατώρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή το ΥΠΕΝ, μικρότερο θα είναι τελικά το «χρονικό παράθυρο» μεταξύ της ανακοίνωσης των χρεώσεων από τους προμηθευτές ρεύματος για κάθε μήνα, από το Σεπτέμβριο και μετά, και της έναρξης εφαρμογής των τιμών, καθώς το ΥΠΕΝ αποφάσισε αυτό να περιορισθεί στις 10 ημέρες, από τις 30 και πλέον ημέρες που προβλεπόταν στην προηγούμενη νομοθετική διάταξη.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την αλλαγή που θα κάνει το υπουργείο, οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Η υφιστέμενη ρύθμιση, αντίθετα, προβλέπει πως στο τέλος κάθε μήνα θα αναρτούν τις τιμές που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μέσα στο τρέχον ρευστό ενεργειακό «τοπίο» είναι μεγάλη η χρονική απόσταση των 30 ημερών, μεταξύ των ανακοινώσεων και της ημερομηνίας που αυτές θα τεθούν εν ισχύι. Αρκεί να ληφθεί υπόψη η «εργαλειοποίηση» του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, για να φανεί η επισφάλεια μέσα στην οποία οι προμηθευτές θα ήταν αναγκασμένοι να προβλέψουν το ύψος στο οποίο θα κινούνταν οι τιμές τον μεθεπόμενο μήνα, αν διατηρείτο το αρχικό καθεστώς.

Μάλιστα, η επισφάλεια έχει αρνητική επιβάρυνση και στον τελικό καταναλωτή, καθώς οι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να την ενσωματώσουν στις χρεώσεις που ανακοινώνουν. «Η τιμολόγηση των τελικών πελατών βάσει προβλεπόμενων τιμών, εκ των πραγμάτων αυξάνει τα τελικά τιμολόγια προμήθειας λόγω του πολύ υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου», σημείωνε σε σχετική του επιστολή ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.