Στην «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας» το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς 2021

Στο Κίελο της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης της 27ης Ετήσιας Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων, στις 8 Σεπτέμβρη 2021, απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς για το έτος 2021 στην «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας».

Η σημαντική αυτή διάκριση, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς το 1999. Μια ανεξάρτητη επιτροπή απονέμει το Βραβείο ετησίως για την εξαιρετική συμβολή στη δημιουργία γνώσεων αρχαιολογικής κληρονομιάς και τη διάδοσή της, καθώς και στην προστασία, δημοσιοποίηση και ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

 

Στην Ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την βράβευσή της από την Ενωση Ευρωπαίων Αρχαιολόγων η «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας» σημειώνει:

«Το φθινόπωρο του 2018 με την αναγγελία αδειοδότησης εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας, ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες δημιουργήσαμε την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας με στόχο να προστατέψουμε την  κληρονομιά του τόπου μας. Την κληρονομιά μας την βιώνουμε ως αδιάσπαστη ενότητα που περιλαμβάνει μνημεία, υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, το φυσικό περιβάλλον με την χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τα  δημιουργήματα της αλληλεπίδρασης των προγόνων μας με το τοπίο.

Πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης στα χωριά, κινητοποιήσεις, προκαλέσαμε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προσφύγαμε στην δικαστική εξουσία, μπήκαμε μπροστά για να αποτρέψουμε την παράνομη εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο.

Αυτές οι προσπάθειες τριών χρόνων δικαιώθηκαν απρόσμενα με την αναγγελία απονομής στην συλλογικότητα μας του Βραβείου Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Archaeological heritage) για το 2021 από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αρχαιολόγων (ΕΑΑ). Μια σημαντική, και με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση που δεν μπορεί παρά να δώσει δύναμη σε μάς αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες της χώρας που στέκονται απέναντι σε άνομα οικονομικά συμφέροντα και που, στο όνομα του κέρδους, περνούν σαν οδοστρωτήρες και αλλοιώνουν δια παντός το περιβάλλον και την κληρονομιά του τόπου μας.

Την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία στέλνει τα ΜΑΤ, οι Αρχαιολόγοι της Ευρώπης μας βραβεύουν!

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας