ΕιδησούλεςΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Στην Κόρινθο το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη

Το πρώτο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης κι ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως, μια επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε στην Κόρινθο στις 26/1 από την ισραηλινή εταιρεία TIKUN OLAM – Repair the World. Τα πρώτα φάρμακα με κάνναβη θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το Σεπτέμβριο του 2023.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η εν λόγω επένδυση αν και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί ωστόσο την πρώτη που υλοποιήθηκε με την συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Νίκος Μπέης CEO, ανέφερε ότι η νέα επένδυση αποτελεί σταθμό για τη χώρα μας, καθώς μπαίνει στο επίκεντρο της φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλού επίπεδου τεχνογνωσία. Ιδιαίτερα στάθηκε στα οφέλη που θα δημιουργεί η νέα επένδυση για τον καρκινικό και πόνο των νεφρών, καθώς και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλες παθήσεις. Επιπλέον, στην παρούσα φάση, διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των προϊόντων από κάνναβη σε μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως επιληψία αυτισμός, νόσος του Chron κι άλλες.

 

Ο κ. Μπέης τόνισε ότι χρειάστηκαν 5 χρόνια σκληρής προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή επένδυση, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ασθενείς, όσο και στην τοπική κι εθνική οικονομία. Ήδη, η εταιρεία απασχολεί 100 άτομα προσωπικό, από γεωπόνους και βιολόγους μέχρι χημικούς, δίνοντας προτεραιότητα σε προσλήψεις από την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει προοπτική οι θέσεις εργασίας να διπλασιαστούν με την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του εργοστασίου.

Επιπλέον, η συνεισφορά στην οικονομία θα έρθει και από τις εξαγωγές, που θα ξεκινήσουν σε δεύτερο χρόνο, κι αφού αρχικά καλυφθεί η εσωτερική αγορά. Για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων η Tikun έχει υπογράψει σύμβαση με την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ και την Lavipharm.

Σχετικά με τις προδιαγραφές της νέας επένδυσης, σε ιδιόκτητη έκταση έχουν αναπτυχθεί 21.000 τ.μ. υβριδικά θερμοκήπια τελευταίας τεχνολογίας και 3.000 μ. πρότυπης φαρμακευτικής μονάδας στην οποία θα παράγονται διάφορες μορφές φαρμακευτικής κάνναβης με αυστηρά πρότυπα. Όπως ειπώθηκε, ετησίως η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 10 τόνους ξηρού ανθού κάνναβης.

 

Όραμα της εταιρείας είναι να διευρύνει περαιτέρω την παραγωγή της, για να καλύψει μεγαλύτερες ανάγκες τόσο της εγχώριας ζήτησης, όσο και της διεθνούς. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός, ότι η Ελλάδα από το 2018 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης στην φαρμακευτική κάνναβη.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Θεματικό Εργαστήριο «Βιοεπιστήμες-Υγεία και Φάρμακα»

admin2020

Έκοψε την πίτα του το Μουσικό και Φωνητικό Σύνολο Κορίνθου “Ηχοροή

admin2020

Το Κορινθιακό Καρναβάλι 2024 είναι εδώ «Ζήστε το μαζί μας»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies