ΜεσσηνίαςΠολιτική

Συνάντηση Χρυσομάλλη-Παπαγιαννίδη για την κατασκευή του Μιναγιώτικου Φράγματος και των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού.

Παράταση από Λιβανό στα δικαιολογητικά νέων αγροτών έως τις 28/12

Την εξέλιξη της πορείας κατασκευής μεγάλων αρδευτικών έργων στη Μεσσηνία συζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Βασικό θέμα της συνάντησης υπήρξε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τη μη λειτουργία των αρδευτικών δικτύων στο Φιλιατρινό Φράγμα, καθώς και η πορεία των σχετικών διαδικασιών έναρξης της κατασκευής τους. Σύμφωνα με την πληροφόρηση ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η κτηματογράφηση, προκειμένου να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου, κάτι που θα γίνει στις αρχές του 2022.

Ο κ. Παπαγιαννίδης ενημέρωσε τον Μίλτο Χρυσομάλλη και για την πορεία του έργου κατασκευής του Μιναγιώτικου Φράγματος και των αρδευτικών δικτύων του, το οποίο μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 ως έργο ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 98,5 εκατομμύρια ευρώ, οδεύει άμεσα για τις σχετικές εγκρίσεις στην Διυπουργική Επιτροπή. Όπως τόνισε στον Μεσσήνιο βουλευτή, η κατασκευή του φράγματος θα δρομολογηθεί μέσω πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Π.Δ.Ε., ενώ η κατασκευή των σχετικών αρδευτικών δικτύων, η οποία θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα και για ένα σχέδιο δράσης με δημόσια έργα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, το οποίο περιλαμβάνει αγροτική οδοποιία με επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς επίσης και μεσαία εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους έως 2,2 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν λιμνοδεξαμενές, αγωγούς μεταφοράς νερού και δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης επικοινώνησε, παράλληλα, και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό για το ζήτημα της προθεσμίας αιτήσεων εγκατάστασης νέων αγροτών, που έληγε στις 14.12.2021 και η οποία κρίνεται ανεπαρκής για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ειδικά και λόγω της πανδημίας. Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Μίλτο Χρυσομάλλη πως θα δοθεί παράταση για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως και τις 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αιτούντες νέοι αγρότες.

«Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς για να καλύψουμε το κενό των τελευταίων χρόνων σε αρδευτικά έργα στη Μεσσηνία, έναν τόπο που έχει την τύχη να είναι πλούσιος σε υδατικούς πόρους. Άμεσα προχωρούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για την ένταξη σε ΣΔΙΤ του Μιναγιώτικου Φράγματος και των αρδευτικών του δικτύων, ενώ με το νέο έτος θα έχουμε και τις ανάλογες εξελίξεις για το Φιλιατρινό, που εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια.

Παράλληλα, άμεσα αναρτάται και η σχετική πρόσκληση για την υλοποίηση δευτερευόντων εγγειοβελτιωτικών έργων, όπως οι πολύ απαραίτητες λιμνοδεξαμενές, για τις οποίες υπάρχουν έτοιμες μελέτες από την πλευρά των Δήμων της Μεσσηνίας. Είχαμε μια στενή και άκρως εποικοδομητική συνεργασία με τον συνάδελφο πολιτικό μηχανικό και Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον ευχαριστώ θερμά. Όμοια ευχαριστώ και τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό για την άμεση ανταπόκρισή του για την χορήγηση παράτασης στην υποβολή δικαιολογητικών στις αιτήσεις νέων αγροτών, έως τις 28/12. Το ΥΠΑΑΤ αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, με στόχο έναν αναπτυξιακό και βιώσιμο πρωτογενή τομέα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Σχετικές αναρτήσεις

LIVE: 1ος Αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kart στην Καλαμάτα

admin2020

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies