UncategorizedΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΜεσσηνίας

«Συνέντευξη θεματικού Αντιπεριφερειάρχη»: Ελέγχων της Αγοράς & Δακοκτονίας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακού νόμου Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε σε θέματα ελέγχων της αγοράς και δακοκτονίας.
Έλεγχοι αγοράς
Μετά από πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους διευθυντές ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης, συζητήθηκαν τα θέματα ελέγχων της αγοράς εν όψει των εορτών. Είχε προηγηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη και τον Αγροτικό σύλλογο Μεσσήνης, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των ελληνοποιήσεων της εαρινής πατάτας.
Αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι σχετικά με την παραγωγή πατάτας, με στόχο την αποφυγή πιθανών ελληνοποιήσεων από παραγωγές τρίτων χωρών, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των τοπικών παραγωγών. Οι έλεγχοι αυτοί εστιάζουν σε επίπεδο χονδρεμπορίου αλλά και σε επίπεδο λιανικής πώλησης, όπως λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων.
Για τους ελέγχους αυτούς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη των ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, από κάθε Περιφερειακή ενότητα σε όλη την Πελοπόννησο.
Παράλληλα, εν όψει του Πάσχα αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό και στα υπόλοιπα προϊόντα, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων των Διευθύνσεων ΔΑΟΚ, Ανάπτυξης και Υγείας, τα οποία ελέγχουν κατά βάσει:
Α. Ελληνοποιήσεις προϊόντων με έμφαση στα κρέατα, κυρίως αμνοερίφια
Β. Έλεγχοι τιμών των προϊόντων, δηλαδή η συμφωνία τιμής στο ράφι και στο ταμείο.
Γ. Έλεγχοι στις ετικέτες των προϊόντων
Δ. Έλεγχοι της τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας των τροφίμων με έμφαση στα είδη κρεοπωλείου.
Ειδικότερα για το κρέας οι έλεγχοι, με τη συνδρομή των τμημάτων Κτηνιατρικής, θα διενεργηθούν στα σφαγεία αλλά και στα σημεία τελικής διάθεσης του προϊόντος, με στόχο την προστασία και ασφάλεια του καταναλωτή.

Δακοκτονία
Είναι γνωστή η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτελεσματική υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.
Για τον σκοπό αυτό η επιστημονική επιτροπή γεωπόνων της Περιφέρειας, τεκμηρίωσε την απαίτηση χρήσης συγκεκριμένου τύπου δραστικής ουσίας, με βάσει επιστημονικά δεδομένα ανθεκτικότητας, ενώ επίσης τεκμηρίωσε και την αναγκαιότητα χρήσης κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος δακοκτονίας.
Για το σκοπό αυτό την Τρίτη 4 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον Υπουργό κ. Πέτσα για δεύτερη φορά, ο οποίος και χειρίζεται τα σχετικά κονδύλια του προγράμματος.
Αντίστοιχες συναντήσεις για το ίδιο θέμα, έχουν πραγματοποιηθεί και από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά και τον κ. Πέτσα. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου και αναμένεται η χρηματοδότηση από τον Υφ. Εσωτερικών κ. Πέτσα, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθούν οι διαδικασίες προμήθειας των δραστικών ουσιών, ώστε η φετινή δακοκτονία να είναι απολύτως πετυχημένη. Θεωρούμε ότι δικαιούται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι ελαιοπαραγωγοί της την επιπλέον χρηματοδότηση, μια περιοχή που παράγει την μισή ποσότητα της ελληνικής παραγωγής και που κατά την προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά είχε σοβαρότατες ζημιές από ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο.

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας για την Πέμπτη 20 Ιουνίου

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies