ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

Σχόλιο σχετικά με τη νέα δημοσκόπηση της DATA RC για τις Περιφερειακές Εκλογές 2023 | Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” και pelop.gr

Ακολουθεί σχόλιο σχετικά με τη νέα έρευνα κοινής γνώμης της DATA RC
για τις Περιφερειακές Εκλογές Πελοποννήσου 2023

Και η δεύτερη μεγάλη έρευνα για τις Περιφερειακές Εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έγινε από την έγκυρη DATA RC και δημοσιεύτηκε στην ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στο pelop.gr, έχει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και επιβεβαιώνει ότι ο κ.Πτωχός είναι το σταθερό φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης.

Σημειώνεται ότι η DATA RC είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης, ενώ διεξάγει τις έρευνές της μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της, που θεωρείται και η μόνη απολύτως αξιόπιστη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, ο κ.Πτωχός εμφανίζεται να έχει καθαρό προβάδισμα (3,7% χωρίς τα λευκά-άκυρα) έναντι του κ.Τατούλη στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύροτο οποίο διευρύνεται (4,9% χωρίς τα λευκά – άκυρα) σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο. Έχει επίσης, ευρύτατη υπεροχή περί το 12% στο συχνά καθοριστικό ερώτημα της παράστασης νίκης.

Αξιοσημείωτο είναι και ότι ο κ.Πτωχός αυξάνει την αναγνωρισιμότητά του, αλλά ακόμα έχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης αυτού του δείκτη, αφού ως νέα υποψηφιότητα, δεν έχει προλάβει να γίνει γνωστός σε όλους τους ψηφοφόρους, σε αντίθεση με τον κ.Τατούλη, ο οποίος ως παλαιός πολιτικός είναι γνωστός στο σύνολο της κοινής γνώμης. Παρόλα αυτά, όμως, ο κ.Πτωχός προηγείται τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης.

Τέλος, επισημαίνεται και ότι ο κ.Πτωχός είναι ο δημοφιλέστερος μεταξύ των υποψηφίων, με βάση τις απόψεις που εξέφρασαν όσοι γνωρίζουν τον καθέναν. 

 

 

Η έρευνα της Data C για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του ειδησεογραφικού portal pelop.gr. Η παράσταση νίκης και η πρόθεση ψήφου και εκτίμηση ψήφου α’ γύρου. Το κριτήριο ψήφου και η πρόθεση ψήφου β’ γύρου μεταξύ Πτωχού και Τατούλη.

 

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Αναγνωρισιμότητα – Δημοτικότητα υποψηφίων περιφερειαρχών

Από την ερώτηση: «Θα σας διαβάσω ονόματα υποψηφίων Περιφερειαρχών. Για τον κάθε ένα από αυτούς πείτε μου εάν έχετε θετική ή αρνητική γνώμη»

Γράφημα 1

Σχόλια:

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές για Περιφερειάρχη η DATA C καταγράφει για δεύτερη φορά τις τάσεις στο εκλογικό τοπίο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την δημοτικότητα των υποψηφίων και τις προθέσεις των ψηφοφόρων για στήριξη των υποψηφίων Περιφερειαρχών (Η πρώτη έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 14/9/2023).
Από τους πέντε υποψηφίους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου ο κ. Π. Τατούλης καταγράφει τον υψηλότερο βαθμό γνώσης καθώς τον γνωρίζει το 97,8% των εκλογέων ενώ ακολουθεί με υψηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας και ο κ. Δ.Πτωχός που τον γνωρίζει το 81,5% των εκλογέων της Π.Π.
Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας με τον κ. Μ. Μάκαρη να καταγράφει βαθμό γνώσης 43,4%, τον κ. Δ. Κουτσούλη με 37,1% και τον κ. Ν. Κουτουμάνο με 32,1%.

Γράφημα 2

Σχόλια:

Ο «βαθμός γνώσης» των υποψήφιων στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση καθώς και η δημοτικότητά τους αλλάζει όσο εντείνονται οι προεκλογικές εμφανίσεις και συγκεντρώσεις.
Στην χρονική στιγμή διενέργειας της έρευνας ο κ. Πτωχός καταγράφει το καλύτερο ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών με το 75,9% των ψηφοφόρων που τον γνωρίζουν να έχουν σχηματίσει θετική γνώμη για αυτόν ενώ το 24,1% αρνητική. Ακολουθεί ο κ. Μάκαρης με 68,8% θετικές γνώμες και 31,2% αρνητικές, μετά ο κ. Κουτσούλης με 67,2% θετικές και 32,8% αρνητικές γνώμες, ο κ. Τατούλης με 60,9% θετικές γνώμες και 39,1% αρνητικές.
Ο κ. Κουτουμάνος με 46,2% θετικές και 53,8% αρνητικές καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο.
Παράσταση νίκης

Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το ποιόν προτιμάτε, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στις επερχόμενες εκλογές ;»

Γράφημα 3

Σχόλια:

Οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ποσοστό 41,5% θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο Δ. Πτωχός και μόλις σε ποσοστό 29,6% ότι θα κερδίσει ο Π. Τατούλης.
Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι το 25,1% «δεν γνωρίζει» ποιος θα εκλεγεί. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ευρήματα της έρευνας που καταδεικνύουν την «κινητικότητα» και την «ρευστότητα» που υπάρχει στο εκλογικό σώμα, ακόμα και τόσο κοντά στις εκλογές.
Πρόθεση ψήφου και εκτίμηση ψήφου Α γύρου

Πρόθεση ψήφου Α γύρου

Από την ερώτηση: «Θα θέλαμε να μας πείτε εάν είχαμε αύριο εκλογές και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ήταν [ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ]….., ποιον θα ψηφίζατε;»

Γράφημα 4

Σχόλια:

Εάν είχαμε αύριο εκλογές για Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 19% του εκλογικού σώματος τοποθετεί τον εαυτό του στην «αδιευκρίνιστη ζώνη». Πιο συγκεκριμένα το 14,8% δηλώνουν «αναποφάσιστοι», το 3,3% ότι θα ψηφίσουν «λευκό» ή «άκυρο», το 3,9% ότι θα απέχουν ή δεν απαντούν.
Στον πρώτο γύρο ο Δ. Πτωχός θα λάμβανε ποσοστό 32,4% και ο Π. Τατούλης 29%. Ο Δ. Κουτσούλης 6,9%, ο Μ. Μάκαρης 6,5% και ο Ν. Κουτουμάνος 3,3%.
Εκτίμηση ψήφου Α γύρου

Εκτίμηση Ψήφου %
Πτωχός Δημήτρης 34,9
Τατούλης Πέτρος 31,2
Κουτσούλης Δημήτρης 7,4
Μάκαρης Μανώλης 7,0
Κουτουμάνος Νίκος 3,6
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ- ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ 15,9
Πίνακας 1

Σχόλια:

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου του α γύρου, χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο», «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν» ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 34,9%, ο κ. Τατούλης 31,2%, ο κ. Κουτσούλης 7,4%, ο κ. Μάκαρης 7,0%, ο κ. Κουτουμάνος 3,6% , ενώ οι αναποφάσιστοι 15,9%.
Βεβαιότητα ψήφου

Από την ερώτηση: «Πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε;»

Βάση: Όλοι με εξαίρεση του αναποφάσιστους και όσους δεν απάντησαν.

 

Γράφημα 5

Σχόλια:

Όπως προκύπτει, από όσους έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, μόλις το 53,9% είναι «απόλυτα βέβαιοι». Το 31,9% δηλώνουν «μάλλον βέβαιοι», το 11,1% «όχι και τόσο βέβαιοι» και το 2,2% «καθόλου βέβαιοι». Στον πίνακα 3 παραθέτουμε το βαθμό βεβαιότητας της πρόθεσης ψήφου ανά υποψήφιο που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν.
Το 12,3% των δημοτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Π. Τατούλη δηλώνουν όχι και τόσο ή καθόλου βέβαιοι για την επιλογή τους. Αντίστοιχο ποσοστό αβεβαιότητας καταγράφεται και στους ψηφοφόρους του Δ. Πτωχού με το 12,1% των δημοτών που δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν να μην είναι βέβαιοι. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του κ. Κουτσούλη που δηλώνουν αβέβαιοι για την πρόθεση ψήφου τους καταγράφεται στο 15,6%.
Πρόθεση ψήφου Απόλυτα
βέβαιος

Μάλλον
βέβαιος

Όχι και τόσο
βέβαιος

Καθόλου
βέβαιος

ΔΓ/ΔΑ
Πτωχός Δ. 56,1 31,6 8,7 3,4 0,3
Τατούλης Π. 46,7 41,0 11,7 0,6 0,0
Μάκαρης Μ. 61,1 29,2 6,9 2,8 0,0
Κουτουμάνος Ν.* 52,6 13,2 34,2 – 0,0
Κουτσούλης Δ. 64,9 19,5 11,7 3,9 0,0
ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 55,6 8,3 13,9 2,8 19,4
Πίνακας 2

Κριτήριο ψήφου

Από την ερώτηση: «ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ: Μου είπατε ότι θα ψηφίσετε τον …… Επιλέγετε αυτό τον υποψήφιο επειδή τον προτιμάτε, επειδή είναι ο λιγότερο κακός, ή για να αποδοκιμάσετε κάποιον άλλο υποψήφιο; ;»

 

Γράφημα 6

Σχόλια:

Ρωτήθηκαν οι ψηφοφόροι εάν ο υποψήφιος που δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν θα τον ψηφίσουν επειδή τον προτιμούν, επειδή τον θεωρούν λιγότερο κακό από τους άλλους υποψηφίους ή επειδή θέλει να αποδοκιμάσει κάποιον άλλο υποψήφιο. Όπως προέκυψε το 69% επιλέγουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη που προτιμούν αλλά υπάρχει και ένα 20% που επιλέγουν αυτόν που θεωρούν τον λιγότερο κακό. Τέτοιους ψηφοφόρους προσελκύουν περισσότερο ο Ν. Κουτουμάνος αλλά και ο Π. Τατούλης.

Πρόθεση ψήφου Ψηφίζω τον υποψήφιο που προτιμώ Ψηφίζω τον υποψήφιο που θεωρώ λιγότερο κακό Ψηφίζω για να αποδοκιμάσω κάποιον άλλο υποψήφιο ΔΑ
Πτωχός Δ. 72,1 18,4 6,7 2,8
Τατούλης Π. 61,7 25,9 10,5 1,9
Μάκαρης Μ. 72,6 13,7 11,0 2,7
Κουτουμάνος Ν. 56,8 27,0 2,7 13,5
Κουτσούλης Δ. 87,0 6,5 6,5 –
Πίνακας 3

Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Πτωχός Δ.- Τατούλης Π.)

Από την ερώτηση: «Εάν είχαμε και δεύτερο γύρο και οι υποψήφιοι ήταν….. [ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ] ποιον θα ψηφίζατε;»

Γράφημα 7

Σχόλια:

Εάν είχαμε αύριο εκλογές για Περιφερειάρχη και στον β γύρο ήταν αντίπαλοι ο Δ. Πτωχός και ο Π. Τατούλης, ο Δ. Πτωχός θα λάμβανε ποσοστό 41,7% και ο Π. Τατούλης θα λάμβανε 37,4%. Και οι δύο υποψήφιοι αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό τους, σε σχέση με αυτό του πρώτου γύρου, ο Δ. Πτωχός όμως περισσότερο. Αυτό δείχνει ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν «πρόσβαση» στο εκλογικό σώμα των λοιπών συν υποψήφιων τους, αλλά ο Δ. Πτωχός μεγαλύτερη.
Στην παρούσα χρονική στιγμή το ποσοστό των αναποφάσιστων του β γύρου καταγράφεται στο 9,5%.
Τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στον β γύρο είναι λίγο κάτω από 12% και είναι τα αναμενόμενα.

Εκτίμηση Ψήφου β γύρου %
Πτωχός Δημήτρης 47,1
Τατούλης Πέτρος 42,2
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ- ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ 10,7
Πίνακας 4

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου του β γύρου, χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο», «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν» ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 47,1%, ο κ. Τατούλης 42,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι διαμορφώνονται στο 10,7%.
Η ταυτότητα της έρευνας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817].
ΑΝΑΘΕΣΗ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και του ειδησεογραφικού portal www.pelop.gr.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ/ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Έρευνα κοινής γνώμης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς χρήση κάλπης.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 707 ψηφοφόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες και χρήση quota στο φύλο και την ηλικία.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 14/9 έως 18/09/2023. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας μέσω συστήματος CATI.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Πραγματοποιήθηκε στάθμιση με βάση το φύλο και την ηλικία.
Διάστημα εμπιστοσύνης 95% – Δειγματοληπτικό σφάλμα :± 3,7%

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: Μέση διάρκεια ερωτηματολογίου 10 λεπτά.
ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας για την Πέμπτη 20 Ιουνίου

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies