ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Τα κυβερνητικά μέτρα για το ρεύμα και την ενέργεια: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από χρήματα δηλαδή που πληρώνει ο λαός, με αποτέλεσμα οι υπέρογκοι λογαριασμοί να μετατρέπονται σε επιπλέον φόρους και περικοπές. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιστροφή μικρού μέρους των μέχρι τώρα κλεμμένων από το λαϊκό εισόδημα…

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, λέγοντας ότι οι «αναγκαίες δημοσιονομικές ισορροπίες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε περισσότερα, η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα», επιβεβαιώνοντας ότι βασική έγνοια της κυβέρνησης παραμένει όχι η ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών αλλά η κερδοφορία των τριών τεσσάρων επιχειρήσεων που παράγουν ενέργεια.

 

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε:

 

-Για το Μάη και τον Ιούνη επιδοτούνται και οι καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και από το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων που είχαν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Πέρα από το γεγονός πως η φορολόγηση των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή αφορά μια πολύ μικρή περίοδο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει,  οι εταιρείες έχουν όλα τα λογιστικά μέσα που χρειάζονται για να παρουσιάσουν ακόμη και ζημιές για την επίμαχη περίοδο.

-Τον Ιούνη θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβρη του 2021 έως τον Μάη του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN. Η ενίσχυση αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

-Συνεχίζει να επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Μάη και τον Ιούνη, ώστε να προκύψει μια μείωση της τάξης των 15 λεπτών το λίτρο, Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.

-Από τον Ιούλη, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Επίσης, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022. Από αυτά, περίπου 1,1 δισ. θα επιβαρύνουν απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας  από την πλευρά του ανακοίνωσε την εφαρμογή από 1η Ιουλίου, νέου μηχανισμού που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου. Ειδικότερα ανακοίνωσε πως:

 

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση για το μήνα Μάη θα είναι για όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για κατανάλωση έως 300 kWh η επιδότηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 86%.Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται η επιδότηση με ποσό 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώραΑναστέλλεται από τον Ιούλη η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα εφαρμογής του ειδικού μηχανισμού.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Καλαμάτα: Η Παράσταση “Στο Σύρμα” στο Πνευματικό Κέντρο

tiresias tiresias

«Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

tiresias tiresias

Κορινθία: Καίει τους δημάρχους Κιάτου και Ξυλοκάστρου το ΙΝΚΑ Κορινθίας- τους καταγγέλλει για αδιαφορία προς τους ΑΜΕΑ

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies