ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτική

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» οι θέσεις της Ελλάδας για εξοπλισμό των νησιών

Στην τακτική της κλιμάκωσης των προκλήσεων κινείται η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στο οποίο σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η Αγκυρα για μια ακόμα φορά ζητά της αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και ισχυρίζεται: «Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αξιοποιώντας την «μεσοβέζικη» πολιτική της ΕΕ που υποθάλπει και σιγοντάρει τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, επιχειρεί να προωθήσεις τις προωθήσει τις παράνομες θέσεις του με στόχο το γκριζάρισμα του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει ότι «αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας, με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης».

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά και στην Τουρκία, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της», καλώντας την «να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ», «να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Πίσω από τα γνωστά «ευχολόγια» κρύβονται οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ευρωενωσιακών κέντρων που αφήνουν στο απυρόβλητο την τουρκική προκλητικότητα βάζοντας στην κλίνη του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παράταση για την απλή χρήση αιγιαλού από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ζητά ο Π. Μαντάς»

admin2020

Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ξάνθη με επικεφαλής τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα.

admin2020

Περιοδεία υποψήφιων Ευρωβουλευτών

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies