Μετά την βάπτιση των μνημονίων ως συνταγματικών, τo ΣτΕ απέρριψε τα αιτήματα για ανάκληση των απαγορευτικών μέτρων για τις πορείες και τις συναθροίσεις ενόψει Πολυτεχνείου.
Πριν από λίγο η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19. Έτσι, η επίμαχη απόφαση της Αστυνομίας διατηρείται σε ισχύ, και με τη βούλα του ΣτΕ απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν προσφύγει σήμερα η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και δύο πολίτες, ζητώντας την ακύρωση, την αναστολή και την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και ευρωπαϊκή νομολογία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, αλλά μετά την ομολογία του μέλους της επιτροπής στην λοιμωξιολόγων Γκίκα Μαγιορκινη ότι δεν υπήρξε η προαπαιτούμενη εισήγηση της επιτροπής προς τον αρχηγό της αστυνομίας, οι νομικοί, αλλά κυρίως οι πολιτικοί κύκλοι αναμένουν το σκεπτικό της απόφασης.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του MEGA Ιοκάστης Αλειφεροπούλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία ο κ. Μαγιορκίνης παρέπεμψε σε «αποφάσεις της Πολιτείας».
Συγκεκριμένα η ερώτηση ετέθη ως εξής:
«Κύριε Μαγιορκίνη με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων από τις 15 μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου. Υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για την προαναφερόμενη απαγόρευση; Υγειονομικά μιλώντας, προκύπτει από κάποιον αλγόριθμο ο αριθμός 4; Καθώς η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν την Πέμπτη το πρωί, δηλαδή μετά τη λήξη της απαγόρευσης ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού από τη συνάθροιση 4 ατόμων θα έχει εκλείψει;»
Και ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε:
«Η επιτροπή το μόνο που έχει πει κατ’ επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό πολλώ δε μάλλον στη φάση αυτή που είμαστε με πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας».
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πλέον ότι το ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο της χώρας έχει χάσει το κύρος του με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι που προχώρησαν στην εκτίμηση ότι σε δεύτερο χρόνο το ΣτΕ θα ακυρώσει την απόφαση λόγω της παραπάνω έλλειψης (της εισήγησης της Επιτροπής).
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr