ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ Ανοίγει το δρόμο για αναστολές και απολύσεις σε κάθε εργασιακό χώρο

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Μάλιστα με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, «παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των δεδομένων δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου»!

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και τις μονάδες Υγείας ηλικιωμένων, αλλά αρκεί μια υπουργική απόφαση για να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

 

Ηδη στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας η κυβέρνηση φέρνει ως ποινή για τους ανεμβολίαστους, την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων χωρίς πληρωμή μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική ευχέρεια» του εργοδότη. Τώρα με την συμπληρωματική «νομοτεχνική βελτίωση» γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο συνολικά στην εργοδοσία για απολύσεις, αναστολές, συνολικά την ένταση της επίθεσης σε βάρος των ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας!

 

Εξάλλου πριν ακόμα κατατεθεί η τροπολογία στη βουλή και έρθουν οι νομοτεχνικές … «βελτιώσεις» σε μια σειρά εργασιακούς χώρους χώρους οι εργοδότες, αφού πρώτα μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, έσπευσαν να φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με οικονομική επιβάρυνση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «έλλειψη διαλόγου» και για απόκλιση από τους στόχους της ΕΕ για τον εμβολιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε λέξη για το άνοιγμα του τουρισμού σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών.

Το ΚΚΕ δεν ψηφίζει την τροπολογία της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατί «πρώτα απ’ όλα είναι κρίκος της απαράδεκτης και επικίνδυνης πολιτικής της “ατομικής ευθύνης” στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

 

Υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι άφησε τους εργαζόμενους και το λαό εκτεθειμένους απέναντι στην πανδημία,και τώρα τους κουνάει το δάχτυλο, λέγοντάς τους «εμβολιαστείτε ή απολύεστε».

 

Ο Θανάσης Παφίλης απαρίθμησε μια σειρά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας συνολικά, όσο και για το ζήτημα των εμβολιασμών. Όπως είπε, αντί να γίνει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης για την ανάγκη του εμβολιασμού, υπήρξαν παλινωδίες και αντιφάσεις, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του εμβολίου της «AstraZeneca». Αντίστοιχα, στα ΜΜΜ συνεχίζει να επικρατεί τεράστιος συγχρωτισμός, ενώ στους εργοδότες δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους. Το δε άνοιγμα του Τουρισμού έγινε μόνο με ενδεικτικά τεστ, με αποτέλεσμα να φουντώσει εκ νέου η πανδημία στα νησιά.

 

Μάλιστα, με την επίμαχη τροπολογία αντί να προβλεφθούν γιατροί Εργασίας, η παρακολούθηση των εργαζομένων σχετικά με το αν έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν νοσήσει κ.λπ. ανατίθεται στους προϊσταμένους, όπως σημείωσε, αναδεικνύοντας μια ακόμη πλευρά που δείχνει ότι η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, αλλά να ανοίξει επικίνδυνους δρόμους προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας.

 

«Το ΚΚΕ θεωρεί τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξασφάλιση του έγκαιρου και γενικού εμβολιασμού θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, Αντί για αυτό, η κυβέρνηση άνοιξε με τρόπο «άκαιρο, άστοχο και επιζήμιο» το όλο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, πρόσθεσε.

 

Πριν από μια τέτοια συζήτηση, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, θα έπρεπε να υπάρξει καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Επίσης, σαφείς οδηγίες, προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό, καθημερινή ενημέρωση για όλα τα δεδομένα, στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κέντρο Ελέγχου και Φαρμακοεπαγρύπνησης για την παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Μαζί με όλα αυτά θα έπρεπε να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.

Την τροπολογία της ΝΔ υπερψήφισε μόνο το ΚΙΝΑΛ.