Πολιτική

Τσίπρας για κορονοϊό: Δύσκολη μάχη σε αντίξοες συνθήκες – Στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε – ΒΙΝΤΕΟ

Για μία δύσκολη μάχη, που γίνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΣΥ, μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο είπε πως έχουν περάσει 45 ημέρες και ότι έπρεπε να είναι προτεραιότητα να εφοδιαστούν τα νοσοκομεία με υλικό και να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και σημείωσε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός των 2.000 προσλήψεων. “Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα.

Για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – “Δεν θα ξεχάσει κανείς τα Γερούν γερά”

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “στηρίζουμε δεν σημαίνει και σιωπούμε”, υπογραμμίζοντας ότι “παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν και τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν”. Μιλώντας ειδικότερα για δηλώσεις όπως αυτές της κ. Βουνάτσου, είπε “νομίζω ότι το να θεωρεί κανείς ότι πρέπει να περάσει αυτή η μπόρα για να ξεκινήσει εκ νέου η αντιπαράθεση και ο λογαριασμός των πολιτικών διαφορών, καταρχήν δεν είναι μία αρνητική στάση, είναι μία θετική στάση. Σας θυμίζω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο λογαριασμός σε κρίσιμες εθνικές περιπέτειες για τη χώρα, όταν αντιπολίτευση ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν ήταν μετά την κρίση, αλλά την ώρα της κρίσης. Δεν θα ξεχάσει κανείς ούτε τα Γερούν, γερά την ώρα εκείνη που βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο και δίναμε μάχη να επιβιώσουμε” και πρόσθεσε πως “τώρα δεν είναι η ώρα να λογαριαστούμε” για να προσθέσει πως “αυτή η πολιτική αποδοκιμασία βγήκε από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως “είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά που εγώ βλέπω ένα τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, όμως, κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές και ψάχνουν να βρουν αφορμή” και εξέφρασε την άποψη ότι “δεν υπάρχει λόγος να μεγιστοποιήσουμε τέτοιου είδους δευτερεύοντα περιστατικά και πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα ένα πλαίσιο πολιτικής σύμπνοιας στο ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω, συνήθως, τη μεγάλη ευθύνη για να διατρηθεί ένα πλαίσιο προτεραιότητας στη συνεννόηση την έχει η κυβέρνηση και τη μεγάλη ευθύνη για να μην εκτροχιαστεί το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου την έχει η αντιπολίτευση. Πρέπει να μας πιστώσετε ότι η στάση της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, αυτή την κρίσιμη ώρα, δεν έχει να κάνει καθόλου με τη στάση που είδαμε άλλες φορές σε άλλα κρίσιμα εθνικά θέματα”.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την ευχή να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά την ίδια, αλλά την κοινωνία και σχολίασε πως είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει, προσθέτοντας ότι “πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα”.

Γενναία μέτρα τώρα ώστε να αποφύγουμε την ύφεση

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΤΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τουλάχιστον για φέτος θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από το 2008 και απηύθυνε προσκλητήριο για συνεργασία, προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση της ύφεσης.

Αναφέρθηκε στο “μαξιλάρι ασφαλείας” που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ένα μέρος τους να διατεθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις επιπτώσεις της κρίσης με τον κορονοϊό. “Από αυτά τα 37 δισ, τα 16,5 είναι ‘κλειδωμένα’ για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, άρα είναι περίπου 20 δις ευρώ διαθέσιμα, συν τα 20 δις που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, συν 12 δις ρευστότητας από την ΕΚΤ. Άρα υπάρχει ‘ζεστό χρήμα’ περίπου 50 δισ, από τα οποία ένα πακέτο 14 δισ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάρξει αύξηση του χρέους, καθώς προέρχεται από τα υπερπλεονάσματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί τόσο πολύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέλαβε επίσης την πρότασή του, ώστε από αυτά τα 14 δισ. να πληρωθεί από το κράτος ένας μισθός σε κάθε εργαζόμενο και να δοθεί εισόδημα όσο το 1/12 ενός επιχειρηματία, μαζί με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. “Δεν θα είναι μικρή η οικονομική κρίση, αν κυλήσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την αγορά, την προσφορά και την ζήτηση, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές από φόρους και εισφορές που τώρα έχουν “παγώσει” θα πληρωθούν κάποια στιγμή.

Για πρόωρες εκλογές

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “αυτές τις μέρες όποιος διεξάγει δημοσκοπήσεις ρωτώντας τους πολίτες τι θα ψήφιζαν αν είχαμε εκλογές αύριο, όταν το βασικό ερώτημα γι’ αυτό το “αύριο” είναι πόσοι θα βρίσκονται μαζί μας, νομίζω ότι διαπράττει έναν απίστευτο κυνισμό σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική”.

Όπως υπογράμμισε, “δεν μπορώ να σκεφτώ ότι σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στο κόστος, στο όφελος στην προσμέτρηση δημοτικότητας ή ποσοστών” και συμπλήρωσε: “Πόσο μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω της πανδημίας. Αν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, θα υποστεί τεράστια ζημία. Δεν θα του το συγχωρήσει ο ελληνικός λαός”. “Έχει μία νωπή λαϊκή εντολή, πρέπει να μας πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πρέπει να μας πει από πού αντλεί αυτή την υπερβολή ψευδαίσθηση αυτάρκειας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του”, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

“Αν θέλετε αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, είναι ότι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια αν θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, μπορούμε να σχεδιάσουμε πού θα βρίσκεται η κατάσταση με την πανδημία το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο; Αν θα έχουμε ένα 2ο κύμα ή όχι; Τώρα προέχει να δράσουμε έγκαιρα για να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο:

Διακυβεύεται η συνοχή της ΕΕ

Την άποψη ότι τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της ΕΕ, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, κάνοντας λόγο για αρνητική εξέλιξη σχετικά με τα όσα έχουν γίνει στο Eurogroup.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα και σημείωσε ότι ακόμα και αν αύριο στο Eurogroup έχουμε μια κατάληξη, το πλαίσιο φαίνεται πως δεν θα είναι καθόλου επαρκές για να αντιμετωπίσει το μέγεθος αυτής της κρίσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε “κοντόφθαλμη” τη λογική των βόρειων κρατών-μελών, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας και σημείωσε πως το μήνυμα που δίνεται στις αγορές είναι αρνητικό.

Σχετικές αναρτήσεις

Αποστολή του ΟΟΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου | Δημήτρης Πτωχός: «Διαμόρφωση στρατηγικής που ενισχύει την Περιφερειακή ανάπτυξη και ελκυστικότητα»

admin2020

28η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

admin2020

Νεος Προεδρος στη ΔΕΕΠ ΝΔ Ν. Μεσσηνίας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies