ΜεσσηνίαςΠολιτική

«Χωρίς προστασία το Κάστρο Καλαμάτας – Σοβαροί κίνδυνοι από κατολισθήσεις»

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα φαινόμενα κατολισθήσεων και ρηγματόσεων των τειχών, απετέλεσαν την αφορμή για την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτσηπρος την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού και Βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου,.
Σύμφωνα με εκτενή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν κατολισθήσεις και φαινόμενα καταπτώσεων με άμεση συνέπεια στην στατικότητα των τειχών, αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα στις παρυφές των τειχών που δημιουργούν επικίνδυνεςρηγματώσεις σε οικίες πέριξ του κάστρου, δεν αντιμετωπίζονται και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για γενικευμένες καταστροφές στο εμβληματικό κάστρο αλλά και τις γύρω κατοικίες.
Ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει παράλληλα στην ερώτηση του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ από εθνικούς πόρους τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης του Κάστρου και τη μελέτη φωτισμού του μνημείου.Παρά τις δηλώσεις όμως της Υπουργού Πολιτισμού το 2020 για επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η προσβασιμότητα συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες στον χώρο και η υλοποίηση των έργων φωτισμού, κανένα από τα παραπάνω έργα δεν υλοποιείται.
Κατόπιν των παραπάνω ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού:
1. Θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αρμόδιων εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξακριβωθούν και αντιμετωπισθούν τα επικίνδυνα φαινόμενα καταπτώσεων και ρηγματώσεων των τειχών του Κάστρου Καλαμάτας;

2. Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων για την προσβασιμότητα συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες και των έργων φωτισμού του Κάστρου Καλαμάτας;
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας – Σοβαροί κίνδυνοι από κατολισθήσεις»
Το Κάστρο Καλαμάτας αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης το οποίο συνιστά μάλιστα πόλο έλξης πολυάριθμων επισκεπτών καθώς διοργανώνονται εκεί δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο.
Αναγνωρίζοντας την πολιτιστική αξία του μνημείου και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας,η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ από εθνικούς πόρους την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της πύλης του Κάστρου και τη μελέτη φωτισμού του μνημείου.
Έκτοτε και παρά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού από το 2020 για επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η προσβασιμότητα συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες στον χώρο και η υλοποίηση των έργων φωτισμού αλλά και παρότι έχουν εκδοθεί οι εγκρίσεις των μελετών από το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, κανένα από τα παραπάνω έργα δεν υλοποιείται.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν, σύμφωνα και με εκτενή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, σημαντικά προβλήματα που αφορούν κατολισθήσεις και φαινόμενα καταπτώσεων με άμεση συνέπεια στην στατικότητα των τειχών, προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για γενικευμένες καταστροφές στο εμβληματικό κάστρο.
Παράλληλα, διαρροές υδάτων που ενδεχομένως οφείλονται στις ζημιές και διαρρήξεις που είχε υποστεί η δεξαμενή στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986, δημιουργούν πλημμυρικάφαινόμενα και επικίνδυνες διαρρήξεις σε παρακείμενες οικίες που βρίσκονται στους πρόποδες του κάστρου.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κα Υπουργός,
3. Θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αρμόδιων εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξακριβωθούν και αντιμετωπισθούν τα επικίνδυνα φαινόμενα καταπτώσεων και ρηγματώσεων των τειχών του Κάστρου Καλαμάτας;

4. Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων για την προσβασιμότητα συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες και των έργων φωτισμού του Κάστρου Καλαμάτας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αναγνωστοπούλου Σία

Σχετικές αναρτήσεις

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος

admin2020

Νομαρχιακή Συνέλευση ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

admin2020

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies