ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Όχι στις πατέντες για τα εμβόλια!

Οι εργαζόμενοι σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες σε Ινδία, Τουρκία, Βραζιλία, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη «κύμα» της πανδημίας, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τα εμβόλια και τα φάρμακα. Στον «βωμό» του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται η λαϊκή ανάγκη για το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής.

Σε αυτές τις συνθήκες, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ’ όλο τον πλανήτη απαιτούν να καταργηθούν τώρα οι πατέντες για τα εμβόλια και να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα Υγείας.

Η Κοινή Ανακοίνωση, που συνυπογράφεται και από το ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μια μεγάλη τραγωδία για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Σε αυτήν την περίοδο, σε πολλές χώρες, εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, χάνοντας την υγεία τους, τη δουλειά τους ή ακόμα και τη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ορισμένες εταιρείες που έχουν πουλήσει τα απαραίτητα τρόφιμα, υγειονομικά υλικά, μάσκες και, τέλος, εμβόλια ως εμπορεύματα έχουν καταστεί από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Η αστική τάξη έχει μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών, για να βγάλει περισσότερα κέρδη.

Αρκετά εμβόλια που έχουν χορηγηθεί από το τέλος του 2020 αναπτύσσονται από φαρμακευτικά μονοπώλια. Υπάρχει ένα σημαντικό επίπεδο πληροφοριών σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα και τα διαστήματα των δόσεων αυτών των εμβολίων. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά χορηγούνται με επιφύλαξη λόγω ορισμένων ανεπιθύμητων παρενεργειών, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, από τη στιγμή της χορήγησης του πρώτου εμβολίου, μόνο περίπου το 2,16% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μπορέσει να εμβολιαστεί πλήρως.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης των μεταδοτικών ασθενειών είναι η ευρεία, γρήγορη και αποτελεσματική ανοσοποίηση. Δυστυχώς, ο καπιταλισμός στον 21ο αιώνα είναι ανίκανος να εφαρμόσει αυτή τη βασική φόρμουλα για μια παγκόσμια ασθένεια, όπως φαίνεται με την πανδημία της COVID-19. Οι λόγοι γι’ αυτήν την κατάσταση είναι ξεκάθαροι: Παρά το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί όλες οι μελέτες ανάπτυξης εμβολίων χάρη στους δημόσιους πόρους και τις συνεργατικές προσπάθειες χιλιάδων επιστημόνων, στις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις το τελικό προϊόν ιδιοποιείται από τα φαρμακευτικά μονοπώλια στο όνομα της πνευματικής ιδιοκτησίας, ή με τα λεγόμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Σήμερα, τα εμβόλια μπορούν να παραχθούν μόνο σε ορισμένες χώρες. Ενώ οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές χώρες παραγγέλνουν πολύ περισσότερα φιαλίδια από τις ανάγκες τους και λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τα διαθέσιμα αποθέματα, δεκάδες χώρες, κυρίως οι λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά, θα μπορέσουν να εμβολιάσουν μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού στο αόριστο μέλλον. Κάνουν τα στραβά μάτια για τους θανάτους των πολιτών αυτών των χωρών από μια αιτία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Το πιο επικίνδυνο σενάριο στην περίπτωση των μολυσματικών ασθενειών είναι ο εμβολιασμός ενός πολύ περιορισμένου μέρους του πληθυσμού, ο οποίος θα διευκόλυνε την εξέλιξη του ιού έτσι ώστε να έχει πιο προηγμένες ιδιότητες. Αυτό συμβαίνει τώρα.

Η πανδημία της COVID-19 δεν θα εξαφανιστεί ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που δημιουργούνται από τον καπιταλισμό μας δείχνουν ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες επιδημίες, αν και με άλλους τρόπους. Επίσης, η πανδημία της COVID-19 θα συνεχιστεί έως ότου βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία με στόχο τον ιό και/ή θα επιτευχθεί ένας μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός. Το καλύτερο σενάριο είναι ότι η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να ζει με τον κορονοϊό με μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Επομένως, είναι προς το κοινό συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουν ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα εμβόλια και τις θεραπείες κατά των μολυσματικών ασθενειών.

Οι πατέντες ή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είχαν αντίκτυπο που δεν διευκόλυνε την παραγωγή εμβολίων, όπως ειπώθηκε, αλλά αντίθετα επιβράδυνε την ανοσοποίηση των μαζών. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε κανένα ζήτημα σχετικά με τη δημόσια υγεία στην “καλή θέληση” των μονοπωλίων που αποζητούν το κέρδος και στους ανταγωνισμούς μεταξύ τους.

Λαμβάνοντας υπόψη και εκτιμώντας τις δράσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας, τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες που ανέπτυξαν ορισμένες χώρες, ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα του κόσμου απαιτούμε από κοινού τα παρακάτω:

  • Την κατάργηση των λεγόμενων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή των πατεντών, για όλα τα εμβόλια για την COVID-19 και τα θεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ή αναπτύσσονται, καθώς και τους αντίστοιχους απαραίτητους νομικούς κανονισμούς σε όλες τις χώρες.
  • Η παραγωγή, διανομή και εφαρμογή των εμβολίων πρέπει να συνεχιστεί εξολοκλήρου με δημόσια μέσα και με ένταση της λαϊκής παρέμβασης. Το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει άμεσα να επεκταθεί και να ενισχυθεί.
  • Καταδικάζουμε την κερδοσκοπία γύρω από τα εμβόλια. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια και τα θεραπευτικά σκευάσματα πρέπει να παρουσιάζονται με διαφάνεια σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα πρέπει να διεξάγεται με την αρχή της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού.
  • Οι εκστρατείες κατά των εμβολίων και η αντιεπιστημονική παραπληροφόρηση πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.

Να δυναμώσει η πάλη των λαών για την προστασία της υγείας. Να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που μπροστά στο κέρδος θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές.

Πρέπει να βάλουμε τέρμα στην απώλεια ζωών λόγω της απληστίας των μονοπωλίων για κέρδος!».

Τα Κόμματα που υπογράφουν

Μέχρι και την Τετάρτη 28/4, την Κοινή Ανακοίνωση είχαν υπογράψει τα εξής 57 Κόμματα:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστραλίας

2. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

5. Ένωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

6. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

9. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

10. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

11. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

12. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν – Ιράκ

17. Τουντέχ – Ιράν

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

19. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

20. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

22. Κομμουνιστές Καταλονίας

23. Ένωση του Λαού της Γαλικίας

24. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

25. Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)

26. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

28. ΑΚΕΛ, Κύπρος

29. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

32. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

33. Προοδευτικό Μέτωπο – Μπαχρέιν

34. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

35. Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

36. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

37. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

38. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

39. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

41. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

42. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

43. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα

44. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

45. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

46. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

47. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

48. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

49. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

50. Κομμουνιστές της Σερβίας

51. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

52. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν

53. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

54. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

55. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

56. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας

57. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930)

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies