ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Άρειος Πάγος – Ρήτρα αναπροσαρμογής: απορρίπτεται το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη

Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» εισέπραξε η ΔΕΗ από τον Αρειο Πάγο, στο αίτημα της, να γίνει πιλοτική δίκη, για τη ρήτρα αναπροσαρμογή της ΔΕΗ.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι μετείχαν στη τριμελή επιτροπή του άρθρου 20ΚΠολΔικ, που έκρινε την υπόθεση, απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της ΔΕΗ, καθώς έκριναν ότι, δεν συντρέχει λόγος, να γίνει πιλοτική δίκη, όπως ζητούσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η ομαδική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί και έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 6 Ιουλίου παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα με την πιλοτική δίκη, αφού η δικαστική κρίση καταλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών.

Το αίτημα είχαν υποβάλλει στον Αρειο Πάγο η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας, με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο.

Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εκτίνασσε τους λογαριασμούς ρεύματος σε εξωφρενικά ποσά, η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ, που είχαν καταθέσει συλλογικές αγωγές.

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος ανέφερε πως καμία κατάργηση της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος δεν προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Το ποσό αυτό απλά θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό υπό την αιτιολογία: «Χρέωση Προμήθειας Ενέργειας», όπως υπογράμμισε.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της για λογαριασμούς ρεύματος που θα βγουν για καταναλώσεις μετά την 1η Αυγούστου 2022 και μέχρι τον Ιούλιο του 2023», διευκρίνισε ο κ. Αλεξόπουλος και συνέχισε: «Η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν κάτω από την αιτιολογία «χρέωση προμήθειας ενέργειας».

«Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», είπε.

«Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί αναφέρει ότι ο προμηθευτής δεν έχει καν υποχρέωση να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα του βάζει. Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή – κατά την τροπολογία – θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει», είπε.

Σχετικές αναρτήσεις

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κυπαρισσία

admin2020

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies