ΚοινωνικάΜεσσηνίας

Άρση lockdown: Τα σενάρια για τον Ιανουάριο – Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Τις πρώτες μέρες του 2021 θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ή μη των σχολείων. Οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο και επιπλέον επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να εισηγηθούν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και αν αυτό θα γίνει την ίδια χρονική στιγμή για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Τα κρούσματα ήταν ξανά πάνω από 1000 την Τρίτη- με περισσότερα από 32.000 τεστ βέβαια – όμως προβληματίζει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που συνεχίζει να καταγράφεται σε αρκετές περιοχές της χώρας παρά το παρατεταμένο lockdown. Την ίδια ώρα σταθερά υψηλός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των νεκρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος για νέα έξαρση των κρουσμάτων και αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, εάν ανοίξουν τα σχολεία και οικονομικές δραστηριότητες.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε τη Δευτέρα για τα σχολεία, θα συζητήσει το θέμα εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Στη χθεσινή συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση ή εναλλακτικά στις 11. Κάποιοι στην επιτροπή εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή στα θρανία πρέπει να γίνει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, δηλαδή γύρω στις 15 Ιανουαρίου. Διάσταση απόψεων υπήρχε και για το αν πρέπει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες ταυτόχρονα. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως αρχικά θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά πχ στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, είτε στις 15/1, είτε έπειτα από 15 ημέρες, γυμνάσια και λύκεια,

«Αφού δούμε τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών και πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εισήγηση για ένα πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν ομόφωνη, ο κ. Τσακρής είπε ότι «μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε, νομίζω όλοι σχεδόν συμφώνησαν προς αυτή τη λύση, να επανεξεταστούν τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους».

«Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τέθηκε, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, το θέμα χθες από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προς την επιτροπή των ειδικών και η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε να «είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων της εκπαίδευσης». Όπως τόνισε, για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών -η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία- την οποία ακολουθούμε.

Λιανεμπόριο

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να διεξαχθούν οι συζητήσεις με την επιτροπή λοιμωξιολόγων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΙ είπε ότι «εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και τόνισε ότι «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες. «Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως.», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, μετά το click away η νέα μορφή λειτουργίας των καταστημάτων που εξετάζεται είναι το clikc in shop. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμητή ημέρα για να ανεβάσουν ρολά τα μικρά καταστήματα είναι η Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκινούν οι εκπτώσεις, και αφού έχει δοθεί το “πράσινο φως” από τους λοιμωξιολόγους. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει λίγες μέρες αργότερα, πχ 15 ή 18 Ιανουαρίου. Πώς θα λειτουργεί; Οι καταναλωτές θα τηλεφωνούν στο κατάστημα για να κλείσουν ραντεβού, και θα τους αποστέλλεται sms για επιβεβαίωση της ημέρας και ώρας. Δεν θα χρειάζεται να έχουν επιλέξει από πριν το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν, καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα με κανόνες και περιορισμούς που θα ανακοινωθούν.

Εστίαση

Η εστίαση εξακολουθεί να παραμένει η πιο δύσκολη εξίσωση και κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε.

Η συζήτηση για την εστίαση φαίνεται πως τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Ιανουαρίου, καθώς προς το παρόν και οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί. Συνεπώς, η επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανη πριν από τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη και όταν σηκώσουν ρολά τα μαγαζιά, αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, στην Επιτροπή των επιστημόνων αλλά και στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν τις επιπτώσεις των γιορτών, δηλαδή της αυξημένης κινητικότητας σε δημόσιους χώρους αλλά και των συγκεντρώσεων σε σπίτια, που θα φανούν σε 10 με 14 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτό είναι που θα κρίνει το μέλλον τόσο του λιανεμπορίου όσο και της εστίασης.

«Είναι πιθανό να υπάρξει μία εξέλιξη στο κομμάτι του λιανεμπορίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιες δραστηριότητες όπως η εστίαση είναι πολύ δύσκολο να είναι στο πρώτο κύμα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας». Υπογράμμισε ότι θα πάμε με σταδιακά βήματα αλλά αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η τήρηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα, τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. «Είναι απολύτως κρίσιμο να τηρήσουμε τα μέτρα και αυτές τις μέρες προκειμένου να έχουμε μια καλή εικόνα και να μπορέσουμε σιγά σιγά να απελευθερώνουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τις 8 Ιανουαρίου και μετά»

Σχετικές αναρτήσεις

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κυπαρισσία

admin2020

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies