Διεθνή

Αμμόχωστος: Η λαμπερή πόλη που έσφυζε από ζωή μέχρι το μαύρο καλοκαίρι του 1974 – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ

46 χρόνια μετά την Εισβολή, ο Αττίλας ολοκληρώνει το έγκλημα, ανοίγοντας τα Βαρώσια, την πόλη που ήταν μαγνήτης για το διεθνές τζετ σετ μέχρι και το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Μαγευτικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Μια πόλη που μέχρι το 1974 έσφυζε από ζωή.

«Vegas της Μεσογείου», «Γαλλική Ριβιέρα» της Κύπρου είναι μερικοί από τους πετυχημένους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στα Βαρώσια της Αμμοχώστου όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά από τους αστέρες του διεθνές jet set που αποθέωναν τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τη δεκαετία του 60’ ήταν ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός. Η παραθαλάσσια πλευρά της Αμμοχώστου αποτελούσε τον παράδεισο για τους πλούσιους και τους διάσημους. Όλοι οι μεγάλοι στα έρχονται εδώ. Η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ρίτσαρτ Μπάρντον», αναφέρεται ντοκιμαντέρ του National Geographic για την Αμμόχωστο.

Η θρυλική Μπριζίτ Μπαρντό μάλιστα βρέθηκε στα Βαρώσια πρώτη φορά το 1963 ποζάροντας με φόντο τις χρυσές παραλίες της πόλης. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο σύντροφος της Ρίτσαρτ Μπάρντον επέλεγαν για τη διαμονή τους το πολυτελέστατο «Argo».

Επίσης ανάμεσα στις διάσημες προσωπικότητες που πέρασαν από την πόλη βρίσκεται και το συγκρότημα ABBA, μέλη του οποίου διανυχτέρευσαν στην Αμμόχωστο καθώς επίσης έδωσαν και συναυλία στην περιοχή.

Το 1960 οι εικόνες των Βαρωσίων θα ταξιδέψουν μέσα από τη μεγάλη οθόνη καθώς σε τοποθεσίες της πόλης θα γυριστεί η χολιγουντιανή ταινία «Έξοδος» με πρωταγονιστή των Πωλ Νιουμαν.

Η λάμψη των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου έσβησε σε μια νύχτα καθώς ο πληθυσμός της διέφευγε φοβούμενος τη σφαγή από τα τουρκικά στρατεύματα. Η διάσημη οδός Τζον Κέννεντυ, η Γωνιά της Βιέννης, το « King George Hotel» και όλα τα φαντασμαγορικά ξενοδοχεία έμειναν εγκαταλελειμμένα με φόντο τη ρημαγμένη πόλη.
46χρονια μετά η Τουρκία αναμοχλεύει το φάντασμα του Αττίλα.


Μαυρόασπρες εικόνες από την Αμμόχωστο πριν την εισβολή στο αφιέρωμα του ΑΝΤ1 Ελλάδος:

Σχετικές αναρτήσεις

Τεστ DNA ανιχνεύει 18 καρκίνους σε πρώιμο στάδιο

tiresias tiresias

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες από το 2020

tiresias tiresias

Αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία το Ισραήλ παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies