ΔιεθνήΕιδησούλες

ανάμεσα σε ρεύμα και τροφή αναγκάζονται να επιλέξουν πλέον οι Άγγλοι

Χειροτερεύει η κατάσταση για την αγοραστική ικανότητα των πολιτών της Βρετανίας, καθώς πολλοί έχουν αναγκαστεί πλέον να επιλέξουν ανάμεσα στο ρεύμα και την τροφή τους προκειμένου να βγάλουν το μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Οι τιμές σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και βασικά αγαθά έχουν εκτοξευθεί σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας του παγκόσμιου πληθωριστικού κύματος των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία εδώ και πάνω από ένα μήνα, και οι πολίτες βλέπουν καθημερινά τις επιπτώσεις στις τσέπες και το οικογενειακό τους τραπέζι.

Σύμφωνα με την ευρεία δημοσκόπηση του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Βρετανίας, στην οποία συμμετείχαν 13.000 ενήλικες, το 83% των ερωτηθέντων είδε αύξηση του κόστους διαβίωσης αυτό το μήνα, συγκριτικά με ένα 62% που είχε απαντήσει σε αντίστοιχη έρευνα τον Νοέμβριο.

Το 34% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι χρησιμοποιεί λιγότερο ρεύμα και καύσιμο για θέρμανση στο σπίτι, εξαιτίας της έκρηξης στην τιμή τους, ενώ το 31% δίνει λιγότερα χρήματα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του νοικοκυριού. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες αναγκάζονται να βρεθούν σε ένα «φονικό» δίλημμα αφού δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με αυτά που έχουν. Με αυτόν τον τρόπο οι φτωχότερες οικογένειες πρέπει να αποφασίσουν αν θα ζεσταθούν ή αν θα φάνε.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων διέκοψε τις δαπάνες για μη αναγκαία είδη.

Τα στοιχεία της ONS εναρμονίζονται και με τα σημερινά σχόλια του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με τα οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο εξωτερικό πλήγμα στην βρετανική οικονομία, στην ιστορία.

Και αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς προϊόντων, εξήγησε ο ίδιος.

Οι εκτιμήσεις στη Βρετανία μιλούν για άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 54% μέχρι στην Παρασκευή, την ώρα που πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα προειδοποιούν για αλυσιδωτή έκρηξη στα επίπεδα φτώχειας αν η κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων οικογενειών.

Και όλα αυτά, καθώς η χώρα διανύει τη σοβαρότερη ύφεση των τελευταίων 30 χρόνων, αγγίζοντας το 6,2% τον Φεβρουάριο. Από τα σχόλια της Αγγλικής Κεντρικής Τράπεζας εκδηλώθηκαν και φόβοι για αύξηση της ύφεσης στο 10% αργότερα μέσα στο έτος.

Επιπλέον, το ONS τονίζει ότι το 29% των ενηλίκων αδυνατεί να ανταπεξέλθει αυτή τη στιγμή στο ελάχιστο κόστος διαβίωσης των 850 λιρών, ενώ η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών από το 1956.

Από την κρίση αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο οι ανειδίκευτοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και όσοι μένουν εκτός Λονδίνου και στη νότια Αγγλία, αναφέρει το ONS.

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies