Μεσσηνίας

Ανακοίνωση για την απώλεια του Παναγιώτη Παπαγιάννη

«Έφυγε» από τη ζωή ο ιστορικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, συμπατριώτης μας Παναγιώτης Παπαγιάννης, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Χολαργού.

Γεννήθηκε το 1923 στη Μεσσηνία , στο «Νησί» , ένα χρόνο μετά ορφάνεψε από πατέρα και μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Αυτοδιοικητικός , η μεγαλύτερη ίσως προσωπικότητα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, της αθάνατης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης. Έχασε το μεγαλύτερο αδελφό του Γιάννη ως «λοχία πολυβόλων» στην Αλβανία, έγινε ο ίδιος μέλος της ΟΚΝΕ και κατά τη διάρκεια της κατοχής ΕΠΟΝίτης μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής Μεσσηνίας. Εκεί γνωρίστηκε με την Ιουλία -«έφυγε» το 2017, τη σχεδόν 75 χρόνια σύντροφο της ζωής του, αφανή ήρωα και φύλακα άγγελο του.

Κυνηγήθηκε ανελέητα για τις ιδέες του εξορίστηκε, φυλακίστηκε βγαίνοντας -παλικαρίσια με το κεφάλι ψηλά -πάντα με τους τελευταίους. Όπως αναφέρει πολύ σεμνά σε ένα βιβλίο του «ως …δείγμα μιας εποχής του αιώνα που πέρασε», «έμεινα “εκτός κυκλοφορίας” κρατούμενος και εξόριστος, περιοδικά περί τα 20 χρόνια …στο Μακρονήσι, στην Ικαρία, στη Γυάρο και τη Λέρο …και δεν μετανιώνω για τίποτα»

Ο αγωνιστής Παναγιώτης Παπαγιάννης, μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, είχε διατελέσει δήμαρχος Χολαργού-παύτηκε την 21η Απρίλη 1967, παράγοντας της αριστεράς (ΕΔΑ) από το 1951 μέχρι τη χούντα και δυο φορές υποψήφιος βουλευτής της, στέλεχος για παραπάνω από 50 χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ, (ενεργότερα από το 1959 μέχρι τα τέλη της 10ετίας του 90 και πανεπιστημιακός από το 1988 μέχρι το 2002 (ο πρώτος «καθηγητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στα ΤΕΙ Καλαμάτας, επίσης στα Γιάννενα και αλλού).

Έγραφε ασταμάτητα -σαν μόνιμος συνεργάτης εφημερίδων, περιοδικών, οργανισμών κλπ., εκδίδοντας βιβλία (με αυτοβιογραφικά και ιστορικά στοιχεία), έναν «Πανδέκτη Αυτοδιοίκησης» δίμηνο περιοδικό (από το 1995, μέχρι το 2002), επίσης την «Τοπική Αυτοδιοίκηση», επιστημονικός υπεύθυνος και στα «Τετράδια Αυτοδιοίκησης» (το πρώτο επιστημονικό περιοδικό που εξέδωσε η ΚΕΔΕ για την Τοπική Διοίκηση -ήταν και γραμματέας της για ένα διάστημα) κά

Η παρακαταθήκη του Παναγιώτη Παπαγιάννη είναι πολύτιμη. Η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας θα συζητήσει και θα τιμήσει την προσφορά του και την ανάδειξη του αυτοδιοικητικού έργου του με ειδικό θέμα συζήτησης στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίασή της .

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Σχετικές αναρτήσεις

«Εξέλιξη του έργου ανάπλασης Αγίου Νικολάου»

admin2020

Με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη έπεσε σήμερα η αυλαία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

admin2020

Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας ο Βασίλης Μητρόπουλος

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies