Κορίνθου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ι/Υ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τη στιγμή που παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μια σειρά εργαζόμενοι με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βρίσκονται εντελώς ξεκρέμαστοι.
Ανάμεσα στους εργαζόμενους αυτούς είναι και οι σχολικές καθαρίστριες που δουλεύουν με το άθλιο καθεστώς των «συμβάσεων έργου». Οι εργαζόμενες δεν μπορούν να λέιψουν ούτε μια μέρα από το πόστο τους, αναγκάζονται να δουλεύουν άρρωστες, αφού δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια, στην περίπτωση που είναι αδύνατον να δουλέψουν πρέπει να εξασφαλίσουν την αντικαταστάτριά τους.
Η παραπάνω αθλιότητα, που διατηρείται εδώ και χρόνια αναλλοίωτη, δημιουργεί στις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού μεγάλα αδιέξοδα για τις εργαζόμενες. Κι ενώ το κλείσιμο των σχολείων προσφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις μια ανάσα από την κατάσταση αυτή, υπάρχουν δήμοι όπως αυτοί του Λουτρακίου και της Κορίνθου που απαιτούν από τις εργαζόμενες να είναι στο πόστο τους και να καθαρίζουν τα σχολεία, παρά το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά. Έχουν μια τέτοια απαίτηση τη στιγμή που δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες απολυμάνσεις στα σχολεία από εξειδικευμένα συνεργεία, με το επιχείρημα ότι ο δήμος δεν έχει τα 12.000€ που απαιτούνται.
Επιπλέον, η δήλωση του προέδρου της σχολικής επιτροπής στην Κόρινθο, ότι αφού δεν υπήρξε κρούσμα κορονοϊού στη σχολική κοινότητα δεν υπάρχει και λόγος ανησυχίας, δείχνει την ανευθυνότητά τους.
Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ατομική ευθύνη που έχουν οι εργαζόμενοι, ας μας απαντήσουν στα εξής:
Τι ατομική ευθύνη έχει η καθαρίστρια του δήμου Κορίνθου όταν ουδέποτε της χορηγήθηκαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας(ΜΑΠ) όπως ορίζει η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας και πριν την επιδημία του κορονοϊού; Τι ατομική ευθύνη έχει όταν κατά τη διάρκεια παγκόσμιας πανδημίας εκφοβίζεται ότι δεν θα πληρωθεί αν δεν καθαρίσει με διάλυμα χλωρίνης ολόκληρο το σχολείο, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό;
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Κορινθίων με το ΔΣ του σωματείου μας δήλωσε ότι δεν θα πάει καμία καθαρίστρια χωρίς ΜΑΠ στα σχολεία. Δεν μας είπε όμως πότε θα τους χορηγηθούν!

Απαιτούμε:
• Απολύμανση όλων των σχολείων από εξειδικευμένα συνεργεία, ώστε να προστατευθούν τόσο οι συναδέλφισσες, όσο και τα παιδιά που θα επιστρέψουν στο σχολείο.
• Καμία καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.
• Να χορηγηθούν άμεσα τα ΜΑΠ.
• Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσες σχολικές καθαρίστριες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιου Γκιολή για θέματα της φοιτητικής κοινότητας

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies