ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Απαίτησαν ζωή υγεία αξιοπρέπεια με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Επιτροπή Αγώνα Μητέρων παιδιών με διαβήτη, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων και διαβητικοί απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, φαρμάκων, αντλιών νέας τεχνολογίας, αναλώσιμων, εξετάσεων για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Ακόμα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν συνθήματα που κατήγγειλαν την αντιμετώπιση των διαβητικών όχι ως ανθρώπων αλλά ως αναλώσιμων, όπως «Ζωή, υγεία αξιοπρέπεια, δεν είμαστε αναλώσιμοι να βγάζετε λεφτά» και «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» καθώς στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλοί γονείς που τα παιδιά τους έχουν διαβήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία μείωσε την αποζημίωση για τα αναλώσιμα αισθητήρων νέας τεχνολογίας που που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες, εν είδει τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου Α. Το αποτέλεσμα ήταν διαβητικοί και γονείς παιδιών με διαβήτη να μην μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τα αναλώσιμα αυτά γιατί οι εταιρείες αρνούνταν να τα δώσουν. Να σημειωθεί ότι αυτά τα είδη είναι απαραίτητα για χιλιάδες διαβητικούς τύπου 1 και θα έπρεπε το κράτος να εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων μεθόδων και προϊόντων και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους, κάτι που δεν συμβαίνει. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει σωρευτικά μεγαλύτερα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των αναλώσιμων, χωρίς συμμετοχή, στους διαβητικούς. Ωστόσο, οι ανησυχίες των διαβητικών και των οικογενειών τους παραμένουν, αφού παραμένει η άρνησή του να δημοσιευθεί σε σχετικό ΦΕΚ η ρητή δέσμευση του κράτους. Για αυτό απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση όπως επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Εξάλλου, ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για τους ανασφάλιστους όπως και το να καλυφθούν αναδρομικά τα χιλιάδες ευρώ που αναγκάστηκαν να καταβάλλουν πολλοί γονείς παιδιών με διαβήτη ή ενήλικες διαβητικοί -πολλοί έχουν πάρει ακόμα και δάνειο για να βρουν τα χρήματα- γιατί μέχρι κάποια περίοδο η αγορά αντλιών δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ!

Ακόμα, ο Χάρης Χουρδάκης στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης που προσπάθησε να χρεώσει σε όσους αγωνίζονται ότι τάχα κινητοποιούνται για λογαριασμό εταιρείας (!) που προμηθεύει τα σχετικά προϊόντα. Χαρακτηριστική είναι η άθλια επισήμανση στη δήλωση του υπουργού ότι «προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της». Τέλος ο Χάρης Χουρδάκης κατήγγειλε τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών των διαβητικών που δεν ήταν παρούσες στην κινητοποίηση παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε και η Σοφία Κουμπλή, μητέρα παιδιού με διαβήτη που ευχαρίστησε τη ΣΕΕΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο για την άμεση ανταπόκριση και αντίδρασή τους. Σε δήλωσή της, στο περιθώριο της κινητοποίησης, μας ανέδειξε την ανάγκη οι σύγχρονες τεχνολογίες να γίνονται κτήμα όλων των ανθρώπων καθώς, όπως είπε, η τελευταίας τεχνολογίας αντλία και αισθητήρας βοηθούν στην πολύ καλή ρύθμιση του διαβήτη και επιτρέπει να έχουν καλύτερη ζωή οι διαβητικοί που μεταξύ άλλων δεν είναι υποχρεωμένοι να μετρούν τις τιμές κάθε δύο ώρες, ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί: Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε είναι ανασφάλιστοι. Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός. Κανένα πλαφόν. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies