ΚοινωνικάΠολιτική

Αποπέμφθηκε η διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ, μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»

Την απομάκρυνση της διοικήτριας του ΟΠΕΚΑ, Ξένιας Παπασπύρου, αποφάσισε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» και η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ • Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε η απάντηση από το υπουργείο Εργασίας
Την παραίτηση της Ξένιας Παπασταύρου, από τη θέση της προέδρου του ΟΠΕΚΑ, με εντολή της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, πυροδότησαν δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (στις 22/2 με τίτλο «Χάος με την ψηφιακή κάρτα»), καθώς και η κοινοβουλευτική ερώτηση, που ακολούθησε το πρωί της Πέμπτης, με πρωτοβουλία της βουλευτού Νοτίου Τομέα Αθήνας, του ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ., Θεανώς Φωτίου.

Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 40 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνεται προς τους υπ. Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη. Αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα του ΟΠΕΚΑ, στον οποίο δεν μπορούν να διαλειτουργήσουν τα πληροφοριακά συστήματα με τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα οι πιστοποιημένοι ανάπηροι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μη λήψης για πρώτη φορά των παροχών που δικαιούνται.

Για το ψηφιακό έλλειμμα, που επηρεάζει, επίσης, τη διασύνδεση των ΚΕΠΑ με τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ (o οποίος δέχεται 3.500 αιτήσεις μηνιαίως για επιδόματα με ελάχιστο προσωπικό), άμοιρος ευθυνών δεν είναι ούτε ο Κ. Πιερρακάκης, παρά τις κρούσεις του υπουργείου Εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο κλήθηκε να επιλύσει το πρόβλημα μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Η κ. Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι στη θέση της κ. Παπασταύρου τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος Αθηνών, και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της υφυπουργού.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση με την οποία επιχειρείται να αποτραπεί μια ακόμη δραματική εξέλιξη στο χώρο της αναπηρίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους δύο υπουργούς:

1. Πότε θα διαλειτουργήσουν τα ψηφιακά ΚΕΠΑ με τα πληροφοριακά συστήματα e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, ώστε να μπορούν οι πιστοποιημένοι ανάπηροι χρονίως πάσχοντες να υποβάλουν αίτηση στον φορέα τους για να λάβουν για πρώτη φορά παροχές ή να τις ανανεώσουν;

2. Τι θα πράξουν ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα αναμονής μεταξύ της αίτησης στο ΚΕΠΑ και της εξέτασης τού αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή; και

3. Θα φροντίσουν ώστε και οι άμεσα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, και οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΠΕΚΑ να λάβουν αναδρομικά τις παροχές τους, οι μεν πρωτοείσακτοι από την ημερομηνία αίτησης στα ΚΕΠΑ, εκείνοι δε που ανανεώνουν ήδη χορηγούμενες παροχές, από τη λήξη της προηγούμενης πιστοποίησης;

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε από το υπ. Εργασίας
Απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία πάντως αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στο γεγονός ότι το σύστημα της ψηφιακής κάρτας δεν διαθέτει ψηφιακή διασύνδεση με τα υπουργεία, τους οργανισμούς, το σύστημα παροχών και συντάξεων, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».

Το υπουργείο μιλάει για «μύθους» και ισχυρίζεται ότι η απομάκρυνση της κ. Παπασταύρου ήταν οικειοθελής, γιατί της προσφέρθηκε «ανώτατη διευθυντική θέση σε πανελληνίως γνωστό φορέα που προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία».

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Οι μύθοι για την αποχώρηση της κ. Παπασταύρου
Με αφορμή δημοσίευμα που συνδέει την αποχώρηση της Διοικήτριας του ΟΠΕΚΑ Ξένιας Παπασταύρου και την αντικατάστασή της από τον κ. Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη με δήθεν προβλήματα στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, έχουμε να επισημάνουμε δυο μόνο πράγματα:

Πρώτον, ότι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και προχωρά κανονικά. Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι συμπολίτες μας κάνουν ήδη χρήση αυτής της νέας υπηρεσίας.

Δεύτερον, ότι η κ. Παπασταύρου αποχώρησε από τον ΟΠΕΚΑ δεχόμενη τιμητική πρόταση να αναλάβει ανώτατη διευθυντική θέση σε πανελληνίως γνωστό φορέα που προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία.

Αυτά για να διαλυθούν οι μύθοι.

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

admin2020

«Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών»

admin2020

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies