ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΜεσσηνίας

Αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής για αυθαίρετες τοποθετήσεις – μετακινήσεις και παράλληλα καθήκοντα εργαζομένων.

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από την πλευρά της περιφερειακής αρχής Νίκα, κατά την συζήτηση επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πε.Συ. της 16ης Μάη, που αφορούσε συγκεκριμένες καταγγελίες για περιστατικά αυθαίρετων μετακινήσεων – τοποθετήσεων εργαζομένων, οι οποίοι με τις σχετικές αποφάσεις της Περιφερειακής αρχής επιφορτίζονται με παράλληλα καθήκοντα, με αντικείμενο σε πολλές περιπτώσεις άσχετο με την ειδικότητά τους.

Με την γνωστή τακτική, να παρακάμπτουν συγκεκριμένα στοιχεία που κατατέθηκαν, τόσο ο αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης κ. Λαμπρόπουλος όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, για άλλη μια φορά απέφυγαν να πάρουν θέση στις συγκεκριμένες καταγγελίες, ενώ προσπάθησαν να καλύψουν απόλυτα τις αποφάσεις τους, ισχυριζόμενοι ότι είναι «εντός του νόμου», λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς: «εμείς έτσι αποφασίζουμε και όποιος εργαζόμενος έχει πρόβλημα έχει δικαίωμα να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές»!

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι θέλουν υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, προσαρμοσμένες στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής, για το πως θα εξυπηρετούνται καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και μάλιστα σε μια εποχή που τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κυρίως αυτών που σχετίζονται με τον έλεγχο κοινωνικών δομών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να μην δεχθούν να γίνονται κάθε φορά «μπαλάκι» της κάθε Περιφερειακής αρχής, να οργανωθούν μέσα από τα σωματεία και την ομοσπονδία, με ταξικό κριτήριο να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να απαιτήσουν στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα μπούμε σε κανένα ψευδεπίγραφο αντι-Νίκα όπως δεν μπήκαμε σε κανένα αντι-Τατούλη μέτωπο, θα συνεχίσουμε σταθερά να βάζουμε για συζήτηση στο Πε.Συ. και θα διεκδικούμε λύσεις για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα,, θα είμαστε δίπλα στους αγώνες του λαού και των εργαζομένων, που πρέπει να στείλουν με δυνατή φωνή την δική τους «μομφή» στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται διαχρονικά από κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές!

Παρατίθεται η τοποθέτηση του Περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κελλάρη Γιάννη κατά την συζήτηση της επερώτησης:

κ. Περιφερειάρχη,
Είναι πάγια τακτική σας να προσαρμόζετε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, με βάση τις δικές σας επιδιώξεις, ώστε να υπηρετήσετε καλύτερα την αντιλαϊκή σας πολιτική που έχει ως κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό ταυτόχρονα στο γνωστικό αντικείμενο κάθε εργαζόμενου και στα εργασιακά του δικαιώματα.

Δεν κάνετε δηλαδή τίποτα άλλο – και έχετε δώσει πολλά δείγματα γραφής – από το προσαρμόζετε τις υπηρεσίες και την τοποθέτηση υπαλλήλων κατά το δοκούν σύμφωνα τις επιδιώξεις σας, προκαλώντας πολλές φορές τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους. Και σε αυτό το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε, βρίσκεστε στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, η οποία υπηρέτησε πιστά την πολιτική υποστελέχωσης, την διεύρυνση των άθλιων ελαστικών σχέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα μόνο το 1/3 από το ανθρώπινο δυναμικό να είναι μόνιμοι εργαζόμενοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους εργολαβικούς εργαζόμενους με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, τις αναπτυξιακές εταιρείες, τους ίδιους τους εργολάβους, τοποθετώντας τους προϊσταμένους με ανάθεση και όχι με υπηρεσιακά συμβούλια ώστε να τους έχει ομήρους κλπ.

Και εσείς που σήμερα κινείστε ουσιαστικά στις ίδιες ράγες, διατηρείτε αυτό το άθλιο καθεστώς με τους ομήρους συμβασιούχους, που πολλές φορές προέρχονται από «λίστες ενδιαφερόμενων» που καταρτίζονται με aδιαφανείς διαδικασίες, με την τοποθέτηση προϊσταμένων της αρεσκείας σας, παρακάμπτετε τα υπηρεσιακά συμβούλια και τις ισχύουσες διατάξεις, δεν απαιτείτε μόνιμο προσωπικό.

Όμως το πάτε ακόμα παρακάτω και πρέπει να μας απαντήσετε σήμερα για συγκεκριμένες καταγγελίες και από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.) που έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα περιστατικά αυθαίρετων αποφάσεων σας, σχετικά με εφαρμογή παράλληλων καθηκόντων, εντατικοποίηση και «φόρτωμα ευθυνών» σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα, βάση των αποφάσεων (κατανομής, τοποθέτησης, ορισμού Κοινωνικών Συμβούλων κλπ), πρέπει να μας απαντήσετε πως είναι δυνατόν εντελώς αυθαίρετα:
• Να τοποθετείτε υπαλλήλους και προϊσταμένους «παράλληλα» – ταυτόχρονα σε δύο Δ/νσεις ή σε δύο Τμήματα όπως στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Τεχνικές Υπηρεσίες κλπ, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων όρων από τον υπαλληλικό κώδικα, ακόμα και του στοιχειώδους περιοριστικού όρου ορισμού διάρκειας δύο ή έξι μηνών μετά από απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου και μάλιστα για μία και μόνο φορά κι όχι αόριστα και εσαεί!

• Να μετακινείτε και τοποθετείτε υπαλλήλους σε άσχετες με την ειδικότητα, το επιστημονικό και γνωστικό τους αντικείμενο, υποχρεώνοντας αρκετούς εργαζόμενους να προχωρούν σε διοικητικές και άλλες προσφυγές προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.
• Να εφαρμόζετε καθεστώς απλήρωτης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες, βάζοντας σε βάρδιες χειριστές κ.α. υπαλλήλους με ένα αυθαίρετο standby!
• Να ορίζετε ως «κοινωνικούς συμβούλους» υπαλλήλους, που τους έχετε «μετακινήσει» σε υπηρεσίες εκτός των Δ/νσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, αναθέτοντάς τους καθήκοντα ελέγχου σε Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΚΔΑΠ, Παιδικούς Σταθμούς, Κατασκηνώσεις και άλλες Δομές) μάλιστα «παράλληλα» και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) από αυτές στις οποίες υπηρετούν!
Είναι φανερό ότι με αυτή την αυθαίρετη συμπεριφορά σας, εργαζόμενοι επιφορτίζονται με ευθύνες οι οποίες δεν τους αναλογούν, αφού από τις θέσεις που έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, δεν μπορεί να ασκηθεί ο απαραίτητος έλεγχος των συγκεκριμένων φορέων/δομών κοινωνικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να τους δικαιολογηθούν οι αναγκαίες υπηρεσιακές τους «μετακινήσεις». Φορτώνονται με λίγα λόγια σημαντικές ευθύνες για ευαίσθητους για την κοινωνία τομείς, στερώντας ταυτόχρονα από τις Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τον συνολικό σχεδιασμό και την αναγκαία παρακολούθηση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενου, τον οποίο αν και έχει τοποθετηθεί στο Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Κορινθίας εντούτοις διατηρείται με απόφασή σας και ως κοινωνικός σύμβουλος σε 11 δομές κοινωνικής φροντίδας, παρά το γεγονός ότι με επιστολή του έχει ζητήσει την εξαίρεσή του.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να μας απαντήσετε,
– Πως τοποθετείσθε σε σχέση με τις συγκεκριμένες σοβαρές καταγγελίες που αφορούν περιστατικά αυθαίρετης μεταχείρισης εργαζομένων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

– Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αποκαταστήσετε, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους του υπαλληλικού κώδικα, όλες τις σχετικές αποφάσεις σας και να απαιτήσετε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

admin2020

Αναγγελίας θυελλωδών ανέμων της ΕΜΥ

admin2020

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ: Παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης με την εταιρεία PlanAhead

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies