ΔιεθνήΕιδησούλες

Γενική πολεμική κινητοποίηση κήρυξε η κυβέρνηση Νετανιάχου καθώς συνεχίζονται οι μάχες στο νότιο Ισραήλ

Την ενεργοποίηση του άρθρου 40 Aleph του ισραηλινού Συντάγματος, που προβλέπει την πλήρη πολεμική κινητοποίηση του κράτους του Ισραήλ, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, καθώς οι μάχες στα νότια της χώρας, με τους Παλαιστίνιους που έχουν ανακαταλάβει περιοχές γύρω από την Γάζα συνεχίζονται αμείωτες. Το Άρθρο 40 Aleph, εντείνει την πολεμική κινητοποίηση, κηρύσσει γενική επιστράτευση όλων των κλάσεων και δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο στρατό και τις υπηρεσίες του. Ενεργοποιείται για πρώτη φορά από τον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ το 1973, ενώ αύριο αναμένεται και η τυπική επικύρωση της απόφασης από την Κνεσσέτ.

Οι βομβαρδισμοί της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε ολόκληρη τη Γάζα συνεχίζονται, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 313 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί. Ανάμεσά τους και ο Αϊμάν Γιούνις, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς. Το πτώμα του ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους, τουλάχιστον 8 περιοχές γύρω από την Λωρίδα της Γάζας. Στην πόλη Σντερότ, οι ισραηλινές δυνάμεις, κατέστρεψαν το κτίριο του αστυνομικού τμήματος το οποίο είχαν καταλάβει Παλαιστίνιοι.

 

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών, ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

 

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε ότι “τα όπλα και οι ρουκέτες” της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν χθες επίθεση στο Ισραήλ.

 

“Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας”, είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα, καθώς και συστοιχίες αυτοκινούμενων πυροβόλων έχουν αρχίσει να φτάνουν στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, Αιγύπτιοι διαπραγματευτές, φέρεται να έχουν ενημερώσει το Ισραήλ πως σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης στην Γάζα, η «Χεζμπολλάχ» θα αναλάβει δράση με επιθέσεις στα υψώματα του Γκολάν.

 

Τεθωρακισμένα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

(Με οπληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies