Πολιτική

Δένδιας: Η Τουρκία εκτέθηκε στη διεθνή κοινότητα – Τι είπε για την ένταση στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ

Για την ένταση που επικράτησε στο NATO ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, “υπάρχει μια βασική παρανόηση από την πλευρά της Τουρκίας: η αλληλεγγύη της Συμμαχίας δεν είναι επιλεκτική, αλλά πρέπει να είναι για όλα τα θέματα. Η Τουρκία ζητεί από τη μία πλευρά βοήθεια στο θέμα της Συρίας και από την άλλη στρέφεται κατά ενός μέλους της Συμμαχίας ή καλύτερα κατά χωρών – μελών της Συμμαχίας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι “η Τουρκία δεν μπορεί να επιλέγει ποιο κεράσι θα πάρει – κατά την αγγλική παροιμία cherry picking- ανάλογα με το ποιο τη βολεύει”.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι “μέσα σε αυτό το πλαίσιο έθεσα το θέμα του Έβρου και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη γείτονα χώρα και φυσικά αυτό δεν άρεσε στον κ. Τσαβούσογλου”.

Σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ και τα όσα γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ σήμερα, ο κ. Δένδιας είπε ότι “η τουρκική πλευρά θέλει να βλέπει ή να αναπαράγει την κατάσταση όπως την εξυπηρετεί”. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, “θα συμβούλευα την Τουρκία να μην συνεχίσει σε αυτή την πορεία που έχει χαράξει. Η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις μαζί της, αρκεί να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της. Η Τουρκία εξετέθη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας με τα γεγονότα στον Έβρο και όχι μόνο”.

Για τη στάση του ΝΑΤΟ και την ουδετερότητα Στόλτενμπεργκ, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε και τηλεφωνική συνομιλία 45 λεπτών μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας τού εξήγησε ότι δεν βοηθά καθόλου η στάση που τηρεί η Τουρκία. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, “η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο ακόμη και μόνο ως επιτήρηση είναι πολύ σημαντική για το ποιος κάνει τι. Η Τουρκία δεν επιθυμεί τη συνέχισή της”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν ελπίζω να δει καθαρά ότι χρειάζεται να έχει καλή και φιλική σχέση με την Ελλάδα και την Ε.Ε.”

Για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Σχετικά με την προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό λόγω των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του κορονοϊού, ο κ. Δένδιας είπε ότι “τον συντονισμό έχει η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Εξωτερικών βοηθά με τις υπηρεσίες του. Στόχος, όπως τόνισε είναι “ο επαναπατρισμός να γίνει με απόλυτη ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία συνολικά” και επανέλαβε ότι “κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιλυθεί το θέμα”.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

“Η πρότασή μας για την Οικονομία και την Εργασία”

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies