ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτική

Δεν δέχεται η κυβέρνηση να προηγούνται οι εργατικές αποζημιώσεις έναντι των τραπεζικών

Απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση της ΝΔ η τροπολογία που είχε καταθέσει στη βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προέβλεπε να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού επιχείρησης, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που καταργεί τα όποια ψήγματα δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία, του οποίου η συζήτηση στην Ολομέλεια διακόπηκε λόγω της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως αποκαλυπτική για το μέγεθος της υποκρισίας τους, ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι είχαν βγει στα «κάγκελα» για τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν είπαν κουβέντα για την τροπολογία του ΚΚΕ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που με τους νόμους που πέρασε φρόντισε να υποβαθμιστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης προκειμένου να προηγηθούν αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ανέδειξε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας πως με την διάταξη που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα «χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων». Όπως είπε, η νέα διάταξη «προβλέπει ότι σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης, αυτοδίκαια λύνονται οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, απολύονται αυτόματα, μαζικά και πετιούνται στο δρόμο, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση».

Η μόνη προστασία είναι για τις τράπεζες και τους ομίλους

«Η μόνη προστασία που παρέχετε είναι στις τράπεζες για να μπορούν να ενισχύσουν την ρευστότητα των μονοπωλιακών ομίλων και τις επενδύσεις. Τις τράπεζες, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες εθελούσιες και ευθείες απολύσεις εργαζομένων, σε αποσχίσεις τμημάτων, σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, που τσακίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους με απλήρωτη εργασία, εντατικοποίηση, τηλεργασία. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για διαγραφή παράνομων τόκων, καμία προστασία για ανθρώπους που τσακίστηκε το εισόδημά τους από την πολιτική των κυβερνήσεων τα χρόνια της κρίσης, για άλλους που έχασαν τη δουλειά τους ή αρρώστησαν», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε να χαρακτηρίσει «ιδιώνυμο» τις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να βάλει εμπόδια ακόμα και στην απεργία, για να έρθει και εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ να χαρακτηρίσει – όπως η ίδια διαρρέει – ιδιώνυμο αδίκημα την ίδια, πια, τη συνδικαλιστική δράση.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies