Μεσσηνίας

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.: Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… Λα Μοσκέτα

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… Λα Μοσκέτα του Ρουτζάντε (το όνομα με το οποίο πέρασε στην ιστορία ο Άντζελο Μπεόλκο 1500-1542)
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας μετά την επιτυχημένη περιοδεία στην Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη θα δώσει μια ακόμα παράσταση στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας στις 31 Αυγούστου και ώρα 21.30.
Μία από τις σημαντικότερες λαϊκές κωμωδίες του 16ου αιώνα ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.Μία κωμωδία που κάτω από την επιφανειακή της αφέλεια και λαϊκότητα, μας μιλάει για την διαφθορά και την βία σαν βασικές και σταθερές παραμέτρους μιας κοινωνίας σε παρακμή. Όσο για τον έρωτα, τίθεται και αυτός στην υπηρεσία των συμφερόντων.

Σε σκηνοθεσία και διασκευή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Μαργαρίτη, το έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χίτλερ, αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη.
Ζούμε σε μια εποχή που ο Ευρωπαϊκό ουρανός σκιάζεται και πάλι.Ένας αδιανόητος πόλεμος έχει αρχίσει.Σε διάφορες χώρες εμφανίζονται εκλογικά αποτελέσματα που φέρνουν τον λαϊκισμό και κάθε μορφής αναθεωρητισμό σε ευθεία σύγκρουση με την φιλελεύθερη δημοκρατία και τις αξίες που πάνω τους στηρίχτηκε η Ευρώπη που ξέρουμε. Όταν έγραφε το έργο του ο Ρουτζάντε, άρχιζαν αργά αλλά σταθερά να οικοδομούνται οι Ευρωπαϊκές αξίες. Σήμερα ίσως ζούμε την αρχή της διάλυσης αυτών των αξιών. Οι ανθρώπινοι τύποι του έργου, που γίνονται αργότερα χαρακτήρες, μέσα από την παράσταση μας ενοχοποιούνται και αυτοί για την άνοδο κάθε φασισμού και την αρχή του τέλους του δυτικού πολιτισμού. Μια λαϊκή κωμωδία λοιπόν του 16ου αιώνα, γίνεται το αφηγηματικό όχημα για μια ιστορία τρελών ερώτων σε σκοτεινούς καιρούς.
Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με την μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Ποιοι είναι οι πολίτες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν υποστηρικτές φασιστικών νοοτροπιών και καθεστώτων. Πως το συμφέρον παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο. Πώς η έλλειψη αξιών δημιουργεί μια επικίνδυνη προσαρμοστικότητα.
Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία κινείτο η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου, ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για τη σημαντική κωμωδία.
Το έργο έχει έναν μεγάλο πρόλογο, που εισάγει τους θεατές στην ιστορία. Η διασκευή του έργου βασίζεται κυρίως στην αλλαγή αυτού του προλόγου και σε μικρούς προλόγους σαν συνέχεια του πρώτου, πριν από κάθε πράξη. Επιπροσθέτως έχουν προστεθεί πέντε θεατρικά τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη μετά από κάθε πράξη, που μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία και την φύση του ανθρώπου στο διάβα της.
Δημιουργούμε μια παράσταση ευφρόσυνη, διασκεδαστική που όμως δεν θυσιάζει τον κοινωνικό προβληματισμό και τον στοχασμό για την ιστορία. Η λαϊκή κωμωδία θέλουμε να γίνει το όχημα μιας επιπλέον σκέψης για το παρόν και το μέλλον μιας Ευρώπης που φαίνεται να χάνεται. Και επιπλέον ένα στοίχημα θεατρικών προσμείξεων. Συνδυασμός της αφελούς θεατρικής ίντριγκας, με την ιστορικότητα μιας εποχής που μόνο η αφέλεια δεν την χαρακτηρίζει και την αισθητική του ιταλικού νεορεαλισμού.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη.

Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιώρα.

Το σκηνικό και τα κοστούμια της εξαιρετικής Ρουμάνας σκηνογράφου Carmencita Brojboiou

Η πρωτότυπη μουσική οι στίχοι και τα τραγούδια του Δημήτρη Οικονομάκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλούτα, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστός Νικολάου και Χρυσάνθη Δούζη

Τιμή εισιτηρίων
12 € και μειωμένο 8 €
Πληροφορίες:
10.00-13.00 στο 2721360620

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies