Κορίνθου

Δύο σαββατοκύριακα πολιτισµού, χορού, µουσικής, παράδοσης και λαογραφίας

Δύο σαββατοκύριακα πολιτισµού, χορού, µουσικής, παράδοσης και λαογραφίας από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Βόχας

Ένα μοναδικό 10ημερο γεμάτο μουσική, χορό, τραγούδι, λαογραφία, παράδοση, συναυλίες, ημερίδες, έκθεση προϊόντων, υπαίθριο μουσείο και άλλα πολλά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Βόχας, όσοι βρέθηκαν σε Ζευγολατιό και Βραχάτι το διάστημα από 28 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας, πιστός στο ραντεβού του όπως κάθε χρόνο, παρουσίασε και φέτος τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις του σε δύο Σαββατοκύριακα γεμάτα από κάθε άποψη.

Οι εκδηλώσεις χωρίζονταν σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος αφορούσε στο ετήσιο Πολυθεματικό Φεστιβάλ του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Αυγούστου και είχε ως θέμα την εσωτερική μετανάστευση, όπως αυτή καταγράφηκε στο παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο. Και το δεύτερο μέρος αφορούσε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σταφίδα, σουλτανίνα και κορινθιακή, την Εβδομάδα Σταφίδας και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου.
Αφιέρωμα στον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο (28 & 29 Αυγούστου)

Τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας παρουσίασαν χορογραφίες βασισμένες σε γνωστά τραγούδια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου σε συνδυασμό µε αφήγηση η οποία ενισχύθηκε με αποσπάσματα από αγαπημένες ταινίες της εποχής εκείνης, µεταφέροντας τους θεατές πίσω στο χρόνο, µέσω οικείων και αγαπηµένων σκηνών. Η εσωτερική µετανάστευση, η φτώχεια της επαρχίας, η εξωτερική µετανάστευση, τα πρώτα βήµατα στη διαµόρφωση του σύγχρονου ελληνικού αστικού περιβάλλοντος και πολιτισµού, χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρίες, µε στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της άρσης κοινωνικών αποκλεισµών και του κάθε είδους ρατσισµού.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 28 Αυγούστου έκλεισε με ζωντανή μουσική από τον Άρη Σταύρου και το συγκρότημα ΔΙΑΠΑΣΩΝ, με αρκετά τραγούδια του αξέχαστου Τόλη Βοσκόπουλου.
Η δεύτερη µέρα του Φεστιβάλ, η Κυριακή 29 Αυγούστου, έκλεισε με μια ξεχωριστή συναυλία από το συγκρότημα Μ51 των Νίκου Γεωργουσάκη και Γωγώς Χονδρογιωργάκη, όπου παρουσιάστηκαν τραγούδια έντεχνα έως και παραδοσιακά με ηλεκτρικούς ήχους!

Το διήμερο Φεστιβάλ-αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του δήμου Βέλου-Βόχας.

Αφιέρωμα στη Σταφίδα
Παράλληλα το πρωί της Κυριακής 29 Αυγούστου ξεκίνησε το μεγάλο αφιέρωμα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας στη σταφίδα. Όπως σημειώνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, η Βόχα η κεντρική πεδιάδα της Κορινθίας, θεωρούταν από την αρχαιότητα ένας πλούσιος, γόνιμος τόπος, ευλογημένος και αξιοζήλευτος, ο οποίος στήριξε και στηρίζει οικονομικά, για αιώνες τώρα, την ελληνική οικονομία χάρη στο σημαντικότερο προϊόν της: Την Σταφίδα.

Οι σταφιδαμπελώνες της Βόχας μετά την Επανάσταση του 1821 στήριξαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αφού αφενός μπήκαν υποθήκη για να αποκτηθεί ο απαραίτητος χρυσός για την κοπή του πρώτου εθνικού νομίσματος, του «Φοίνικα», και για τη σύσταση της πρώτης Εθνικής Τράπεζας, αφετέρου εξασφάλιζαν στη χώρα συναλλαγματικό απόθεμα. Στο Κοκκώνι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60 λειτουργούσε Ινστιτούτο Σταφίδας, ενώ σε όλη την περιοχή είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίκτυο μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ κατά τη δεκαετία του ’20 στην περιοχή κόπηκε τοπικό νόμισμα (μάρκα), ένα από τα ελάχιστα τοπικά νομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα μας.

O Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει θέσει ως στόχο και εργάζεται συστηματικά προς τη δημιουργία ενός µοναδικού στο είδος του Μουσείου Σταφίδας που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχειακό και λαογραφικό υλικό, για οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, µουσειακούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, φέτος και το διάστημα από 29 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που περιελάμβαναν: Ημερίδες, Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών, Εικαστική Εγκατάσταση, Υπαίθριο Μουσείο λαογραφικού Υλικού, αναπαράσταση ίσκιου – αλωνιού, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, δημοτική και λαϊκή βραδιά, κ.ά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν οι εξής:
Κυριακή 29 Αυγούστου: Ημερίδα. Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Ξενοδοχείο Αλκυών, ΒΡΑΧΑΤΙ.
Ομιλητές:
Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, πρ. βουλευτής Κορινθίας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Βοχαΐτικες ιστορίες σταφίδας.»

Ελένη Παπαλέκα, εκπαιδευτικός, μεταπτυχ. Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η παραδοσιακή καλλιέργεια της σταφίδας στο Ζευγολατιό Κορινθίας»

Αριστείδης Δουλαβέρας, αναπλ. καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου: «Η άμπελος στον παροιμιακό λόγο του λαού μας»

Χαράλαμπος Κασίμης, πρ. ΓΓ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Η γεωργία του ‘παρελθόντος’, εφαλτήριο για την γεωργία του μέλλοντος»
Κωνσταντίνα (Νάντια) Δημητρίου, Γενική Γραμματέας δήμου Βέλου-Βόχας: «Το ψηφιακό Μουσείο Σταφίδας του δήμου Βέλου-Βόχας»

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου: Προαύλιο 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ.
Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών από παραγωγούς και μεταποιητές της ευρύτερης περιοχής της Βόχας.

Μικρά κεράσματα από εδέσματα φτιαγμένα με σταφίδα

Εικαστική εγκατάσταση με έργα φιλοτεχνημένα από το Τμήμα Εικαστικών του Συλλόγου μας
Έκθεση Φωτογραφίας, κυρίως παλιών φωτογραφιών που απεικονίζουν την καλλιέργεια και επεξεργασία της σταφίδας στη Βόχας, αλλά και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σύγχρονη καλλιέργεια
Υπαίθριο Μουσείο Λαογραφικού και αρχειακού υλικού. Χρηστικά αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία που έχουν διασωθεί από την καλλιέργεια της σταφίδας σε περασμένες εποχές.
Παραδοσιακοί χοροί από τα Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου μας

Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική από την ορχήστρα του Παναγιώτη Τσόγκα, η οποία αποτελούταν από τους εξής μουσικούς: Νίκος Πολυζωγόπουλος τραγούδι, Τάσος Γουσέτης βιολί, Παναγιώτης Τσόγκας κλαρίνο, Δημήτρης Ράπτης λαούτο, Βασίλης Οικονόμου κρουστά και ο μικρός Κωνσταντίνος Τσαμαδός που μάγεψε τους πάντες με τη φωνή του!
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου: Ημερίδα. Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Ξενοδοχείο Αλκυών, ΒΡΑΧΑΤΙ.
Ομιλητές:
Διονύσιος Ι. Τραμπαδώρος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας: «Μια Ιστορία της Κορινθιακής Σταφίδας»
Νίκος Πουλόπουλος, επίκ. Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Παν/μιο Saint Louis Missouri: «Η σταφιδική κρίση και η έκρηξη της μετανάστευσης προς την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα»

Γεωργία Ματσούκα, Γεωπόνος, αναπληρώτρια υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σικυωνίων: «Η κορινθιακή σταφίδα: Ζήτημα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία»
Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΕΛΓΑ: «Η επόμενη μέρα της αμπελοκαλλιέργειας στο νομό Κορινθίας. Προβλήματα και προοπτικές»

Αλέξης Παπαδόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος Evonik Industries AG Ελλάδας: «Διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην καλλιέργεια αμπελοειδών».

Δυστυχώς ο άστατος καιρός που επικράτησε το βράδυ της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου όλες τις βραδιές μεταξύ των οποίων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Αθηνά Κόρκα, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Κορινθίας και Αργολίδας Χάρης Βυτινιώτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Σωτήρης Μουρίκης, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Ιωάννα Κασίμη, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» Μαρία Καλλίρη, οι αντιδήμαρχοι Βέλου-Βόχας Ανδρέας Σιάχος και Θεόδωρος Ράπτης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Μανάβης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Το σύνολο των δράσεων και εκδηλώσεων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας που ήταν αφιερωμένες στη σταφίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Κορινθίας, του δήμου Βέλου-Βόχας, του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του δήμου Βέλου-Βόχας και της Κοινότητας Ζευγολατιού.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στο έργο μας τόσο τους Φορείς – Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Επιμελητήριο Κορινθίας, δήμο Βέλου-Βόχας, ΝΠΔΔ «Ανέλιξη», Κοινότητα Ζευγολατιού – όσο και τους χορηγούς μας, (ιδιαιτέρως το ξενοδοχείο Αλκυών στο Βραχάτι), αλλά και τους φίλους και τα μέλη μας, που στήριξαν και στηρίζουν το σύλλογό μας στις δράσεις του.

Καλό φθινόπωρο, καλό χειμώνα και καλή νέα σεζόν να έχουμε, με την ευχή να αφήσουμε πίσω μας, επιτέλους, την πανδημία και να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο κανονικά!

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Υποδομών Νίκο Ταχιάο

admin2020

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις επί του νομοσχεδίου για την Υγεία: Δημόσια, δωρεάν, με πραγματικές αυξήσεις και προσλήψεις

admin2020

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΑΤΟΥ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies