ΑρκαδίαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Είναι ιερή υποχρέωση όλων το άγαλμα του Πόταγα στη Βυτίνα να μείνει εκεί που είναι

Στο θέμα που έχει ανοίξει στην Αρκαδία με την σχεδιαζόμενη απομάκρυνση του αγάλματος του Ματθαίου Πόταγα, αναφέρθηκε με αφορμή περιοδεία του στην περιοχή, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης: «Ο Πόταγας ήταν ο πρώτος αντιστασιακός στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο. Ένα παιδί 17 χρόνων που έκατσε μπροστά στα τανκς των Γερμανών με το που ερχόντουσαν στη Βυτίνα και τους είπε “δεν θα περάσετε” και του έλιωσαν το κεφάλι και έσυραν το πτώμα του μπροστά στη μάνα του.

Η αδερφή του, η Ελένη Πόταγα φιλοτέχνησε ένα άγαλμα το οποίο αξίζει να το δείτε, είναι ακόμα στην πλατεία της Βυτίνας. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, κάθε χρόνο πηγαίνουμε και τιμούμε τη μνήμη του και οικογενειακά και κομματικά και κινηματικά και με τον Μανώλη Γλέζο είχαμε πάει κάποτε, θυμάμαι κάποιοι που μου είπαν “Ο Εμφύλιος πόλεμος καλά κρατεί στη Βυτίνα, η μισή πόλη θέλει να διώξει το άγαλμα. Πότε δε δέχθηκε ότι ο Πόταγας τιμήθηκε”.

Πριν από μερικούς μήνες μάθαμε ότι αποφασίσθηκε η μεταφορά του αγάλματος, να φύγει από την πλατεία, να κρυφτεί μέσα σε ένα σχολείο. Εμείς παλεύουμε το άγαλμα του Πόταγα, του πρώτου αντιστασιακού της Ευρώπης, να παραμείνει στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας.
Είναι ιερή υποχρέωση όλων το άγαλμα του Πόταγα να μείνει εκεί που είναι. Να δούμε τι ψυχή θα παραδώσουν αν αφήσουν αυτό το άγαλμα να κρυφτεί σε μια αυλή ενός σχολείου».

04/05/2003 Βυτίνα: ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος μπροστά από τον ανδριάντα του Ματθαίου Πόταγα

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

admin2020

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η εκδήλωση της Χορωδίας Ορφέας Τρίπολης «Requiem»

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies