ΕιδησούλεςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατολίσθηση στην εθνική οδό – Στο στόχαστρο η Ολυμπία Οδός

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντωνίου Ελευθεριάνου προκάλεσε το κλείσιμο της εθνικής οδού λόγω πτώσης βραχων.

Ο κ. Ελευθεριάνος διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία. Και συγκεκριμένα θα ελεγχθεί, μεταξύ άλλων, γιατί το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί αποδείχτηκε ανεπαρκές, αν είχε κατασκευαστεί με ατέλειες από την αρχή, καθώς και αν υπήρχε υποχρέωση να συντηρείται αυτό.

Παράλληλα, Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμα της το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι ημερών.

Ειδικότερα, έργο της Επιτροπής Διερεύνησης είναι η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας στο ρεύμα προς Αθήνα κατά την 1η Δεκεμβρίου 2022 μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ).

Επίσης έργο της είναι και ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

Σύμφωνα με την απόφαση, «προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη».

Συνέπειες θα έχει για την εταιρεία Ολυμπία Οδός το “φιάσκο” με την Κακιά Σκάλα, καθώς όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες, από θαύμα δεν είχαμε θύματα.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών κάνουν λόγο για μεγάλη δυσφορία για την αμέλεια της εταιρείας, αφού δεν φαίνεται να υπήρξε καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας. Τα έργα που είχαν προβλεφθεί ήταν ελλιπέστατα και στην κακοκαιρία Άριελ φάνηκε η έλλειψη πρόβλεψης και οργάνωσης της εταιρείας Ολυμπία Οδός. Οι πληροφορίες από το υπουργείο λένε μάλιστα ότι θα πέσει βαριά καμπάνα στην εταιρεία για το φιάσκο, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για το τι ακριβώς “πήγε στραβά”.

Ηδη για τις ελλείψεις της εταιρείας στην φροντίδα του δρόμου, για την έλλεψη μέριμνας για την προστασία των οδηγών σε συνθήκες κακοκαιρίας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία επιφυλακή και οι οδηγοί ενημερώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση για τις πτώσεις των βράχων, έχει αναλάβει επιτροπή διερεύνησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα υπήρχε πραγματικός κίνδυνος να υπάρξουν θύματα, αφού κανείς δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους οδηγούς ούτε υπήρξε κινητοποίηση της εταιρείας όταν άρχισε η κακοκαιρία. Οπως ακριβώς συνέβη με την Αττική Οδό πέρισυ στον χιονιά. Απόλυτη αδιαφορία.

Το διπλά εξοργιστικό για την εταιρεία είναι ότι η πτώση των βράχων ήταν ένα ενδεχόμενο που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την πρώτη στιγμή. Ηταν σαφές από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής, ότι το έργο είχε δυσκολίες και απαιτήσεις που θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί. Ομως φαίνεται ότι καμία σοβαρή προεργασία δεν έγινε.

Οπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων, η περιοχή είναι γνωστή για τις κατολισθήσεις και θα έπρεπε να είχαν γίνει σοβαρά έργα συγκράτησης των βράχων. Ομως τα έργα που έγιναν δεν ήταν αξιόπιστα και κατέρρευσαν όλα με τις ραγδαίες βροχές της κακοκαιρίας Αριελ. Και μάλιστα τώρα που τα έργα στο βουνό έχουν καταστραφεί- προφανώς γιατί δεν ήταν σοβαρές κατασκευές- υπάρχει πάντα κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου, το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εξόδους της Αθήνας προς την Πελοπόννησο.

Τις σοβαρότατες ευθύνες της εταιρείας έδειξε με τις πρώτες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας:

“Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι κατ’ αρχάς στην Κακιά Σκάλα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε μεγάλο κατολισθητικό κίνδυνο που σημαίνει ότι έχουμε απότομες πλαγιές και μορφολογικές ασυνέχειες, κατακερματισμένα πετρώματα, πετρώματα τα οποία αποκόπτονται σε τεμάχια και ογκόλιθους και μπορούν να καταπέσουν. Όλα αυτά είναι οι αιτίες των κατολισθήσεων.

Τώρα το ποια θα είναι η αφορμή για να κινηθεί μια κατολίσθηση είναι όπως σε έναν πόλεμο, αιτίες υπάρχουν, αλλά οι αφορμές δεν υπάρχουν” ανέφερε, δείχνοντας σαφώς τις ευθύνες της Ολυμπίας Οδού.

Και το επίση εξοργιστικό είναι οτι αυτη τη στιγμή δεν είναι σαφές αν υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς που μετακινούνται μέσω της Ολυμπίας Οδού και περίπου αναλαμβάνουν τις ευθύνες του. Αντί να τις αναλάβει η εταιρεία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο Ευθύμος Λέκκας στην ερώτηση που δέχθηκε, αν θα συμβούλευε τους οδηγούς να περάσουν από αυτό το σημείο του δρόμου:

“Κοιτάξτε, δεν είμαι μέτρο εγώ γιατί έχω αντιμετωπίσει τρομερές τέτοιες καταστάσεις, οπότε δεν μπορώ να συμβουλεύσω κάποιους να περάσουν ή να μην περάσουν.Απλά και μόνο η σκέψη που υπάρχει, είναι να ανοίξει μόνο το ένα ρεύμα, μια λωρίδα κυκλοφορίας, οι άλλες δύο να αποκλειστούν, έτσι ώστε να μπορέσουν στις άλλες δύο λωρίδες να κατασκευαστούν κάποια πρόχειρα τεχνικά έργα, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ο οποίος υπάρχει προς την εξωτερική πλευρά του δρόμου”.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies