ΚοινωνικάΥγεία

ΕΚΤΑΚΤΟ-Κορονοϊός: 63νεκροί, 99 νέα κρούσματα – 1.613 συνολικά στη χώρα – ΤΩΡΑ

Στους 63 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές λόγω κορονοϊού, καθώς το βράδυ της Παρασκευής τέσσερις ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για έναν 68χρονο άνδρα στο νοσοκομείο Αττικόν, έναν άνδρα 41 ετών που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και δύο γυναίκες 85 και 89 ετών, στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα αντίστοιχα.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 59 νεκρούς και 99 νέα κρούσματα. Τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού έχουν διαμορφωθεί σε 1.613. Την ίδια στιγμή 92 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος. Επιπλέον 11 άτομα αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε, επίσης, πως μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 22.437 εργαστηριακά τεστ.

Ελπίδες από νέο φάρμακο

Ελπίδες δίνει η είδηση για την ανακάλυψη ενός νέου πειραματικού φαρμάκου για τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας “πολύ πρόσφατα αποτελέσματα από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας δείχνουν πρόοδο όσον αφορά ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου για τον κορονοϊό”, το οποίο εξήγησε ότι θα δοκιμαστεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού αλλά και για την πρόληψη λοίμωξης του ανθρώπινου οργανισμού από τον ιό.

“Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στα πειράματα που έγιναν απ’ όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα στην ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή”, σχολίασε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Τι ανέφερε για τα ζώα συντροφιάς

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην καθιερωμένη, πλέον, καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας σχετικά με τα ζώα συντροφιάς και το αν αυτά μπορούν να συμβάλουν στη μετάδοση του νέου κορονοϊού ή μπορούν να αρρωστήσουν τα ίδια.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξε ότι βρέθηκε μία γάτα στο Βέλγιο που είχε μολυνθεί από κορονοϊό και δύο σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι γάτες ναι μεν μπορούν να μολυνθούν, ενώ οι σκύλοι όχι. «Οι σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ δεν είχαν την φροντίδα που έχουν τα σκυλιά που έχουμε στα σπίτια μας» είπε. Μάλιστα, στα σκυλιά αυτά ενδέχεται να είχαν γίνει πειράματα. Διαβεβαίωσε ότι με βάση τις μελέτες και τα δεδομένα καμία γάτα δεν εμφάνισε συμπτώματα, γι’ αυτό και καθησύχασε τους ιδιοκτήτες λέγοντας πώς όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν.

Επίσης, είπε με νόημα ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουμε τα ζώα συντροφιάς αυτήν την περίοδο, καθώς έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, τονίζοντας για ακόμη μία φορά πώς δεν έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου.

Πόσο κοντά είμαστε σε άρση του lockdown

Μήνυμα ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, θα είναι “σταδιακή, ήσυχη και ελεγχόμενη”, έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή την πρόθεση της Δανίας να προχωρήσει σε μερική άρση του lockdown.

“Ποτέ δεν γίνεται κάτι απότομα” είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, υπενθυμίζοντας πως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έναν ιό που διασπείρεται ταχύτατα. Σημείωσε, επίσης, πως η Ελλάδα παρακολουθεί επιστημονικά τι συμβαίνει στις χώρες που προηγούνται της δικής μας σε αυτή τη διαδικασία. “Θέλει σώφρονα σκέψη, σύναιση και όχι παρόρμηση. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, τα αποδεικτικά στοιχεία και με βάση τη βοήθεια ακόμη περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στη χώρα”.

Και εκτίμησε ότι: “Είναι νωρίς νομίζω ακόμη για εμάς και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε πώς θα ‘περπατήσουν’ τα πράγματα στη Δανία’. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν πιστά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και όχι να ληφθούν κι άλλα, εφόσον αυτό τηρείται..

Σχετικές αναρτήσεις

Υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης μαστροπείας ανήλικων κοριτσιών στον Κολωνό

tiresias tiresias

Πώς λειτουργούν οι σπείρες που αδειάζουν λογαριασμούς

tiresias tiresias

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχτώ τον πληθωρισμό της απληστίας

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies