ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Για «κλιμάκωση των εντάσεων» από Ελλάδα και Κύπρο που «απειλούν την ειρήνη» κάνει λόγο η Άγκυρα

Με νέα ανακοίνωση του (τη δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες), το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, σπεύδει να θέσει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων για την Ανατολική Μεσόγειο, μπροστά και στο νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, σπεύδοντας παράλληλα να κατηγορήσει Αθήνα και Λευκωσία για «κλιμάκωση των εντάσεων» που «απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Η νέα ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τη Navtex της κυπριακής υδρογραφικής υπηρεσίας για τη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες του πλοίου «Nautical Geo». Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ήδη έχει αντιδράσει στην παρουσία του Nautical Geo στην περιοχή με ακυρωτική Navtex.

 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς» της Ελλάδας και της Κύπρου και για «μονομερείς ενέργειες» που «αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” (σ.σ. Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, όπως αποκαλεί η άγκυρα το ψευδοκράτος) στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι τουρκικές Αρχές) επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την ένταση».

 

Επίσης το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών θέτει ζήτημα και για τις προγραμματισμένες για το Νοέμβρη νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την «Exxon Mobil», κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες που «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Η Άγκυρα δηλώνει ότι «γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο ενάντια στις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και προειδοποιεί τις «τρίτες χώρες να μη γίνονται όργανο αυτών των ενεργειών…».

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies