Μεσσηνίας

Εμπαιγμός για τους αγρότες τα μέτρα «στήριξης» της Κυβέρνησης

Αντιμέτωπoι με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά αγροτικών εφοδίων βρίσκονται σήμερα οι αγρότες, δίχως μάλιστα να φαίνεται κάποια προοπτική αποκλιμάκωσης.
Τα υψηλά κόστη παραγωγής σε συνδυασμό με την πανδημία, την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής , αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στη βελτίωση των αποδόσεων, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων , της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας , με άμεση συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.
Δυστυχώς όμως τα εξαγγελθέντα μέτρα της Κυβέρνησης εμπαίζουν και «προκαλούν» τους αγρότες, γιατί δεν δίνουν πραγματική λύση στα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν.
Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν ξεγελιούνται οι αγρότες γι΄αυτό και οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και δυναμώνουν τα μπλόκα.

Συγκεκριμένα γιατί τα εξαγγελθέντα μέτρα της Κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά:
1) Δήλωσε ότι μειώνεται μόνιμα ο Φ.Π.Α. στα λιπάσματα από το 24% στο 13% .
Μα ήδη ο Φ.Π.Α. στα λιπάσματα είναι στο 13%.
Μόνο το νιτρικό κάλιο έχει σήμερα Φ.Π.Α. 24% (δηλαδή για μικρό ποσοστό της λίπανσης 5-10% του συνόλου). ΑΡΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ;
2) Η εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αφορά μόνο τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. €.
Όμως δεν δίνεται σε όλους τους αγρότες βάσει του ΟΣΔΕ και το κονδύλι των 50 εκατ. € είναι ελάχιστο, δεδομένου ότι το 2016 καταβλήθηκαν 160 εκατ, € , το 2012 280 εκατ. € και βέβαια με πολύ χαμηλότερη τιμή τότε το πετρέλαιο. Επίσης η ενίσχυση πρέπει να καταβληθεί άμεσα και όχι το 2023 που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.
3) Για το ηλεκτρικό ρεύμα , δεν καλύπτεται η μεγάλη επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με βάση το ΟΣΔΕ. Επιπλέον, δεν συμπεριλαμβάνει τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων και κυρίως η εφαρμογή της δεν περιλαμβάνει την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής.
4) Όσον αφορά για τη μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% ήδη έχουν εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα οι αγρότες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο και σ΄αυτή τη δύσκολη ώρα των πολλαπλών και των μεγάλων κρίσεων η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με πράξεις και όχι με λόγια.
Τα αποσπασματικά μέτρα που εξήγγειλε δεν απαντούν στις ανάγκες των αγροτών και της ελληνικής γεωργίας.
Αντιθέτως διακυβεύεται η βιωσιμότητα πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων , αυξάνεται η ανεργία, αποθαρρύνει πολλούς νέους να ασχοληθούν ενεργά με την πρωτογενή παραγωγή και εξαναγκάζει πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν την αγροτικής τους εκμετάλλευση.

Καλαμάτα 11-02-2022 Με τιμή
Παναγιώτης Αλευράς
Γεωπόνος
Πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠE Μεσσηνίας

Σχετικές αναρτήσεις

«Π. Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα στο μέγιστο βαθμό»

admin2020

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies