ΑργολίδοςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που δρούσε στην Επίδαυρο

Στη σύλληψη έξι ανδρών ελληνικής καταγωγής και μιας αλλοδαπής γυναίκας, με την κατηγορία ότι είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή αρχαιοτήτων πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ελλαδικό χώρο και την πώλησή τους στο εσωτερικό- εξωτερικό, προχώρησαν οι λιμενικές αρχές.

 

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Κορίνθου και μετά από έλεγχο που έγινε στη θαλάσσια περιοχή Επιδαύρου, διαπιστώθηκε ότι οι 6 άνδρες (36, 38, 35, 38, 74 και 65 ετών) είχαν προχωρήσει στην ανάσυρση αρχαίων αντικειμένων από τη θάλασσα, με τη χρήση θαλάσσιου μοτοποδηλάτου (jet-ski), καταδυτικού εξοπλισμού και ειδικού μηχανισμού ανίχνευσης μετάλλων, κατά παράβαση του Ν. 3028/2002 περί «Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

 

Ειδικότερα, από το Λιμεναρχείο Κορίνθου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

 

Δέκα αρχαία αντικείμενα.

Δύο Ι.Χ.Ε.

Ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

Ένα θαλάσσιο μοτοποδήλατο (jet-ski).

Ένα τρέιλερ μεταφοράς.

Ένας μηχανισμός ανίχνευσης μετάλλων.

Μια συσκευή παρεμβολής σήματος (jammer) και σχετικός καταδυτικός εξοπλισμός.

Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων σε Επίδαυρο και Αθήνα όπου στο σπίτι του 36χρονου στην Αθήνα εντοπίστηκε και συνελήφθη η 33χρονη αλλοδαπή. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ναρκωτικές ουσίες (κοκαΐνη, χασίς), όπλα (πιστόλια, γεμιστήρες, μαχαίρια, κυνηγετικά όπλα), πυροδοτικοί μηχανισμοί, σώματα χειροβομβίδων, αλεξίσφαιρα γιλέκα, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κουκούλες, ζυγαριές ακριβείας, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, συσκευές αντιγραφής κλειδιών, χρήματα (6.480,00 ευρώ).

 

Επίσης ένα τσαντάκι χρώματος μαύρου που περιείχε 4 διακριτικά με την ένδειξη «ΕΚΑΜ», 3 διακριτικά με το εθνόσημο, ένα διακριτικό με την ένδειξη «B RH+», μια μεταλλική κονκάρδα με την ένδειξη «CASOTC».

 

 

Τέλος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πολλά νομίσματα αγνώστου τύπου-χρονολογίας, 7 κομμάτια πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ένας πίνακας ζωγραφικής με την απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου, μία ξύλινη αγιογραφία με την απεικόνιση της Αγίας Μαρίνας, μια ξύλινη αγιογραφία με την ένδειξη «ΝΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΡ. 2 ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ», μία ξύλινη αγιογραφία με την ένδειξη «Ο Άγιος Ευστάθιος», μια ξύλινη αγιογραφία με την απεικόνιση του Προφήτη Προδρόμου, μια ξύλινη αγιογραφία με την απεικόνιση του Αγίου Αντωνίου.

 

Τα αρχαία αντικείμενα, τα νομίσματα, ο πίνακας ζωγραφικής και οι ξύλινες αγιογραφίες πρόκειται να αποσταλούν για να αξιολογηθούν στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

 

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων διερευνά την εμπλοκή των συλληφθέντων και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος

admin2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 11Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies