Πολιτική

Επίσημο: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν το αύριο του Σκαραμαγκά και ναυπηγούν φρεγάτες στην Ελλάδα

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δήλωση – βόμβα από υψηλόβαθμο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, στηρίζοντας ανοιχτά την πρόταση για την «Ναυπηγική Τρίαινα», της επένδυσης δηλαδή από την αμερικανική ΟΝΕΧ και του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού – International Development Finance Corporation (DFC).

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της AUSA (Association of the US Army) Annual Meeting & Exhibition, που με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με τίτλο: «Greece and the United States: Building Stronger Defense Ties through Multilevel Collaborations» χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου (16:00 ώρα Ελλάδος), με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, μέσω της πολυεπίπεδης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί.

«Το σχέδιο που κάνουμε τώρα με το DFC πολύ έντονα είναι για να κάνουμε την ONEX και την DFC να συμμετάσχουν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας αλλά και στον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να οικοδομήσουμε μια πολύ ισχυρή βιομηχανία ναυπηγείων στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα παραδείγματα στα οποία πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το κάνουμε πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. (η δήλωσή του στα αγγλικά, στο βίντεο στο 11.10)

Η Ελλάδα είναι μία αναδυόμενη δύναμη και αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τις ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνας, Geoffrey Pyat, λέγοντας χαρακτηριστικά: Η στρατηγική της Αμερικής με την Ελλάδα βασίζεται στην ιδέα ότι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας και της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, μια χώρα που μοιράζεται στρατηγικά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μοιράζεται αξίες και είναι καλά έτοιμη, καθώς αναδύεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, να αποτελέσει πολλαπλασιαστή δύναμης για μας.

3 Φρεγάτες

Ο Αμερικανός Πρέσβης αποκάλυψε και το σχέδιο των ΗΠΑ για την ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα, για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού:

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν για να προσφέρουν εκεί με τις φρεγάτες μας, και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή τριών από αυτές τις φρεγάτες εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η πρόταση συμπαραγωγής αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια αμερικανική βιομηχανική προσέγγιση για τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη στο πλαίσιο μιας δουλειάς και του υπουργού Γεωργιάδη, την οποία προσπαθούμε να αναβιώσει η αμερικανική εταιρεία ONEX η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, που έχει ήδη ξεκινήσει στη Σύρο, και τώρα κοιτάζει προς την Ελευσίνα». (στο βίντεο, στο 23.05)

O υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Εξοπλισμών, Jeffrey White, τόνισε ότι «Η αναπτυσσόμενη ελληνοαμερικάνικη σχέση βασίζεται στην αντίληψη αμοιβαίων συμφερόντων, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια κι αντανακλά τη συνολική ραγδαία σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών». (στο βίντεο, στο 30.20)

«Τα επόμενα σχέδιά μας είναι ο Σκαραμαγκάς ώστε να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο κόμβο στην Ελλάδα για ναυπηγικά έργα άμυνας και ενέργειας» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, ξεδιπλώνοντας το όραμά του μετά την επιτυχημένη πορεία στα Ναυπηγεία Σύρου, την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το σχέδιο ενοποίησης με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. (στο βίντεο, στο 40.30)


Πηγή: enikos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

admin2020

«Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών»

admin2020

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies