ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτιστικά

Επανενώθηκε οριστικά το «θραύσμα Fagan» στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα

Το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο επανενώθηκε οριστικά στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκεί που ανήκει, για πάντα.

Το θραύσμα αποτελεί απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά και προστάτιδα της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Πρόκειται για την πρώτη επανένωση τμήματος από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα με παραχώρηση για πάντα, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται όροι όπως δωρεά, δάνειο ή αγορά, τους οποίους έχει πάντοτε απορρίψει η Ελλάδα. Είναι o πρώτoς επαναπατρισμός που έγινε από κράτος σε κράτος, βάσει συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Σικελίας και της ελληνικής κυβέρνησης, που συνήφθη μεταξύ του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου «Antonino Salinas» του Παλέρμο και του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών. Η όλη διαδικασία επικυρώθηκε με Διάταγμα (Decreto) και πράξεις της κυβέρνησης της Περιφέρειας της Σικελίας επικυρωμένων από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Η οριστική επανένωση του «θραύσματος Fagan» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, σε μια εκδήλωση στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της διοίκησης του Μουσείου της Ακρόπολης και Ιταλών αξιωματούχων.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies