Μεσσηνίας

Ερώτηση Α. Χαρίτση στην Βουλή: «Η κυβέρνηση απαξιώνει τα ΚΔΑΠ – 1.583 παιδιά στην Μεσσηνία μένουν εκτός»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την απόρριψη 1.583 παιδιών στην Μεσσηνία από το πρόγραμμα Voucherγια τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ),παρότι διέθεταν πλήρη φάκελο και πληρούσαν όλα τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει στην ερώτηση του ότι με την συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση πανελλαδικά αφήνει ένα στα τρία παιδία εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, καθώς από τις 254.185 πλήρεις αιτήσεις εγκρίθηκαν οι 169.978 και έμειναν χωρίς το πολυπόθητο voucher 84.207.
Τονίζει επίσης ότι το γεγονός της απόρριψης 1.583 παιδιών στην Μεσσηνία έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών, εκ των οποίων πολλές από αυτές βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση (τρίτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές, οικογένειες με οικονομικό εισόδημα στα όρια της φτώχειας).
Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει και ως συνεπακόλουθο το κλείσιμο δομών ΚΔΑΠ, με άμεση επίπτωση στους εργαζόμενους των δομών που θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας.
Καταλήγοντας, ο Αλ.Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό:
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε τα 1.583 παιδιά στον νομό Μεσσηνίας που μένουν εκτός του προγράμματος vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, παρότι έχουν πλήρη φάκελο και πληρούν όλα τα κριτήρια, να ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Η κυβερνητική απαξίωση των KΔΑΠ και τα λάθη στην απονομή των voucher αφήνουν εκτός βρεφονηπιακών χιλιάδες παιδιά – 1.583 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ στον νομό Μεσσηνίας.

Hκυβερνητική απαξίωση των ΚΔΑΠ έφτασε φέτος στο αποκορύφωμά της. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αφήνει ένα στα τρία παιδία εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ, καθώς από τις 254.185 πλήρεις αιτήσεις εγκρίθηκαν οι 169.978 και έμειναν χωρίς το πολυπόθητο voucher 84.207 (ποσοστό 33,12%).

Η ανικανότητα και η αναλγησία του «επιτελικού κράτους» ξεπερνούν πλέον κάθε προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές, παράλληλα με το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, η ΕΕΤΑΑαναγνώρισε ότι έχει κάνει χιλιάδες λάθη στην απονομή των vouchers. Αντί όμως να προβεί στην διόρθωσή τους, καλεί τους γονείς να υποβάλουν ενστάσεις για να δικαιωθούν…

Αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και στον νομό Μεσσηνίας. Φέτος 1.583 παιδιά με πλήρη φάκελο αίτησης μένουν εκτός ΚΔΑΠ, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών, εκ των οποίων πολλές από αυτές βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση (τρίτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές, οικογένειες με οικονομικό εισόδημα στα όρια της φτώχειας).

Επιπρόσθετα, το γεγονός αυτό θα έχει και ως συνεπακόλουθο το κλείσιμο δομών ΚΔΑΠ, εφ’ όσον δεν θα εγγραφεί ικανός αριθμός παιδιών για να λειτουργήσουν, με άμεση επίπτωση στους εργαζόμενους των δομών που θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή, 1.583 παιδιά στον νομό Μεσσηνίας μένουν εκτός ΚΔΑΠ παρά το ότι διαθέτουν πλήρη φάκελο αίτησης και πληρούν όλα τα κριτήρια.
Επειδή, εν όψει μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς εξ αιτίας της ακρίβειας που πλήττει βάναυσα τον οικογενειακό προγραμματισμό, είναι αδιανόητο να μην λαμβάνεται μέριμνα για την δημιουργική απασχόληση παιδιών εργαζόμενων σε σκληρές συνθήκες και ωράρια.

Επειδή, εξ’ αιτίας των μειωμένων vouchersείναι ορατός ο κίνδυνος κλεισίματος δομών ΚΔΑΠ με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ανεργία το προσωπικό τους.

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε τα 1.583 παιδιά στον νομό Μεσσηνίας που μένουν εκτός του προγράμματος vouchers ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, παρότι έχουν πλήρη φάκελο και πληρούν όλα τα κριτήρια, να ενταχθούντελικά στο πρόγραμμα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Σχετικές αναρτήσεις

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κυπαρισσία

admin2020

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies