ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ηλεκτρονικά πλέον η δήλωση του ονόματος νεογνού και της βάπτισης

Δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) ειδική εφαρμογή για τη δήλωση ονόματος νεογνού από τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 25 του ν. 344/1976.

Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η αυθεντικοποίηση των υπόχρεων προσώπων με τη χρήση των προσωπικών κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020. Κατόπιν, ένα από τα υπόχρεα πρόσωπα καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, καθώς και τον Α.Μ.Κ.Α. και την ημερομηνία γέννησης του νεογνού, ώστε να εμφανιστούν στην ανωτέρω εφαρμογή τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του νεογνού, όπως περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πολιτών και κατόπιν καταχωρίζει σε ειδικό πεδίο το όνομα του νεογνού και τα στοιχεία του άλλου υπόχρεου προσώπου (ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο), ώστε να του αποσταλεί ειδοποίηση και να προβεί σε επιβεβαίωση της δήλωσης ονόματος.

Μετά την καταχώριση του ονόματος από το πρώτο υπόχρεο πρόσωπο και την επιβεβαίωση από το δεύτερο, η δήλωση ονόματος νεογνού οριστικοποιείται και αποστέλλεται μέσω του συστήματος του Μητρώου Πολιτών στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα, για να καταχωρίσει ο ληξίαρχος το όνομα του νεογνού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα. Αν και οι δύο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γονική μέριμνα, το όνομα καταχωρίζεται με δήλωση αυτού που έχει την επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.

Σχετικές αναρτήσεις

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

admin2020

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies