ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ενημέρωθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας όμως το κρούσμα δεν είναι επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικά τονιζόταν ότι “δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγειας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπαρχει πλήρες επιχειρησιακό σχεδιο εάν χρειαστεί”.

Εδώ και ημέρες ανάλογα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η αιτιολογία τους.

Οπως τόνισε νωρίτερα την Παρασκευή στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τα εργαστήρια του οργανισμού “είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών”.

Η ελληνική εταιρία μελέτης ήπατος έχει ανακοινώσει τα εξής:

Σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και Αμερική, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) επισημαίνει ότι παρακολουθεί με σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), που έλαβε η ΕΕΜΗ στις 14 Απριλίου 2022, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία. Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies